6 redenen waarom je foto’s van je kind beter niet op Social Media wilt delen

Het gebeurt dagelijks: ouders plaatsen foto’s van hun kroost op Social Media. Een pasgeboren baby is puur geluk! En het is hilarisch als jouw peuter zich in de keukenla heeft weten te wurmen of lekker zit te knoeien met spaghetti. Momenten op te delen! Maar of het verstandig is om dit op Facebook of Instagram te doen? Puur om deze redenen doe je het liever niet:

1. Foto’s die je op Social Media plaatst verdwijnen nóóit meer
Vroeger bewaarde je kinderfoto’s zorgvuldig in een fotoalbum waar geen mens naar keek. Tegenwoordig staat je hele leven op Social Media, dit ziet iedereen. Heb jij foto’s van vroeger waar je smakelijk om kunt lachten maar die je liever niet deelt? Juist. Die foto’s zijn straks allemaal openbaar. Bovendien weet iedereen hoe jouw leven eruit ziet, wat de naam van jouw kind is en wat jullie samen doen.

2. Vanaf de basisschool ervaren kinderen gevoelens van schaamte
Als een kind een jaar of zes is, krijgen ze te maken met gevoelens van schaamte. Kun jij je nog herinneren dat er bepaalde foto’s waren die jij liever NIET met de wereld wilde delen? Dat je in bad zat of een super lelijke trui aan moest trekken (trauma’s!). PRECIES! Ieder kind heeft foto’s die ze liever niet openbaar maken en als jij dat als ouder toch hebt gedaan, is dat knap lullig.

3. Facebook en Instagram bezitten iedere foto die jij plaatst
Iedere foto die jij op Social Media plaatst is direct in het bezig van Facebook of Instagram. Op dit moment gebeurt daar niet veel mee maar stel je eens voor: opeens wil Facebook als beeldbank geld gaan verdienen. Dan kan het zijn dat jouw kind tegen wil en dank schittert in een reclame zonder dat je daar zelf iets voor krijgt. Lekker dan.

4. Het is niet altijd veilig
Helaas zijn er altijd mensen die het slecht met je voor hebben. Van foto’s kun je vaak afleiden waar je bent, op welke momenten kinderen buitenspelen en waar dit gebeurt. Deze informatie zou maar in handen vallen van een pedofiel of een of andere gek. Dit wil je echt niet hebben.

5. Jij bepaald de toekomst van jouw kind
Een openbaar profiel laat een digitale footprint na. Dit wil zeggen dat er online veel informatie over jou beschikbaar is en dit kan gevolgen in de toekomst hebben. Prima, als jij ervoor kiest om deze informatie te delen maar het punt is: een kind kan niet kiezen en wie weet voelt hij of zij zich later heul ongemakkelijk tijdens een sollicitatiegesprek waarbij iedereen weet hoe z’n babyvetjes eruit zagen.

6. Je geeft het verkeerde voorbeeld
Tijden veranderen, Social Media bestaat nu eenmaal, maar als jij al alles openbaar maakt, hoe gaat jouw kind daar straks dan mee om? Je maakt het ze wel héél gemakkelijk om alles bloot te geven en voor je het in de door hebt staat jouw dochter naakt op het internet. Dit gebeurt natuurlijk lang niet altijd maar het zal je maar gebeuren. Dan is het te laat!