6 fijne gezondheidsvoordelen van 15 minuten yoga per dag

Veel van ons gaan eens per week naar de yoga, prima natuurlijk. Maar stel je zou dagelijks 15 minuten van je tijd aan een paar oefeningen besteden, dan heb je er nog veel meer baat bij. Waar je ook bent, wat je ook doet, het is altijd mogelijk om ergens 15 minuten aan yoga te besteden.

1. Het verbetert je flexibiliteit, kracht en houding
Dagelijks een paar yoga oefeningen helpen je om de spieren in je lichaam te rekken en strekken. Verschillende poses werken voor verschillende lichaamsdelen. Neem de plank: super goed voor gestroomlijnde bovenarmen. En na een paar minuten downward facing dogs per dag, ben jij stukken flexibeler. Wat zeggen we? Het is niet alleen voordelig voor de flexibiliteit en kracht maar ook voor je lichaamshouding. Je loopt en zit de hele dag met een rechte rug wat je vervelende klachten bespaart.

2. Betere fitness prestaties
Als je denkt aan fitness, denk je niet meteen aan yoga. Eerder aan een puffende sessie in de sportschool. Terwijl: dit is niet de enige manier om aan je lichaam te werken. Yoga heeft dezelfde voordelen als een flinke work-out maar dan op een rustige, kalme en veilige manier die goed is voor lichaam én geest. Het combineert aspecten van cardio en krachttraining en je kunt het thuis doen!

3. Gewicht verliezen
Je hoeft niet per se aan hot yoga te doen om gewicht te verliezen. Iedere dag een paar yoga oefeningen brengen je metabolisme en de vetverbranding op gang. Dagelijks een mini yoga sessie helpt je ook om de hormoonhuishouding weer in balans te brengen die uiteraard weer van invloed is op je gewicht. Ook de cortisol levels (stresshormoon) worden verlaagd waardoor je minder eet.

4. Het verhoogd je energie
Iedere dag een paar minuten yoga geeft energie. Het is een unieke manier om jouw lichaam weer op te laden want het wakkert de chakras aan. Enkele houdingen om de energie weer te laten stromen zijn de cobra en de tree pose. Let daarbij wel op je ademhaling…

5. Minder stress
Er zijn bedrijven die tijdens de lunch een yoga work-out aanbieden omdat het is bewezen dat yoga stress vermindert. Iedere yoga oefeningen, zelfs een korte, bevat de volgende elementen: de houdingen, ademhaling en meditatie. Studies hebben aangetoond dat mensen die deze elementen regelmatig beoefenen een betere hartslag hebben onder andere door minder stress. Last van slapeloosheid door de stress? Probeer eens een paar yoga oefeningen. Ga op je rug liggen met je benen omhoog tegen de muur en kalmeer je lichaam en geest.

6. Verbeter je ademhaling
Een goede, diepe en rustige ademhaling is voordelig voor veel processen in het lichaam. Laat deze ademhaling nou net een belangrijk onderdeel zijn van iedere yoga oefening. Ademhalingstechnieken vanuit de yoga (pranayama) focussen zich op een langzamere en diepe ademhaling vanuit de buik. Door deze methode voel je je meer ontspannen en het helpt de longcapaciteit de vergroten. Zelfs achter je bureau kun je yoga ademhalingstechnieken erbij halen.