De 5 voordelen van een breakdown

Wanneer je wel eens een breakdown hebt gehad, weet je dat dit heftig is. Je hoofd zit he-le-maal vol en je kunt niet meer normaal denken. Onrust giert door je lijf en je denkt dat de wereld beter af is zonder jou. Je doet ‘iets’ niet goed maar je weet ook niet hoe je het wel goed kunt doen. Iedereen ervaart een breakdown anders, de een is lichamelijk uitgeput terwijl de ander geestelijk instort.

Maar hoe naar je je ook voelt, met of zonder hulp krabbel je stukje bij beetje weer uit de put. Een breakdown wens je niemand toe en toch zeggen veel mensen dat ze er sterker uit zijn gekomen. Want wanneer jouw kaartenhuis in elkaar stort, kun je opnieuw beginnen met opbouwen.

1. Een breakdown zorgt voor opheldering
Soms moet je door diepe dalen gaan om je leven weer op een rijtje te krijgen. Wanneer alles tegen zit, moet je het wel rustiger aan doen. En als je gas terug neemt heb je tijd voor persoonlijke reflectie. Hierdoor weet je na een tijdje precies welke dingen je moet loslaten om verder te gaan. Een verslaving, een angst of een slechte gewoonte… laat het los!

2. Het is een natuurlijke manier om jezelf te ‘resetten’
Een breakdown zorgt voor een ‘reset’ en die heb je nodig om je uiteindelijk weer beter te voelen. Oude vertrouwde maar ongezonde gewoontes moet je loslaten en ondertussen moet je een nieuw ritme creëren, die vrijheid heb je nu. Probeer vroeg op te staan en gezond te eten, neem afstand van je telefoon en maak ruimte in je hoofd. Hierdoor kun je uiteindelijk betere keuzes maken.

3. Je kunt het niet alleen
En dat ga je je opeens sterk realiseren. We leven niet alleen op eilandjes, mensen zijn sociaal. Als je het allemaal niet meer weet, wordt je gedwongen om hulp te vragen. Ieder mens heeft behoeftes. Ieder mens wil iemand om tegen te praten en iedereen heeft een netwerk nodig. Dit maakt je sterker op de lange termijn.

4. Opeens weet je wie dichtbij je staan
Als we het hebben over hulp vragen, steun zoeken en samenzijn dan kom je er júíst in moeilijke tijden achter met wie je samen wilt zijn. Of wie er voor jou zijn. Als je het moeilijk hebt, worden relaties op de proef gesteld. Sommige mensen zullen afstand nemen en dit komt hard aan. Aan de andere kant zijn er mensen die er meer dan ooit voor je zijn. Zo weet je precies wie dichtbij jou staan en aan wie jij jou kostbare tijd moet besteden. Want dit zijn de mensen die voor altijd bij je blijven.

5. Het maakt je authentiek
Je weet weer hoe kwetsbaar je eigenlijk bent en daardoor ben jij de beste versie van jezelf. Puur en open. Hierdoor voelt een ander zich tot jou aangetrokken.

Lees ook: bijnieruitputting, dat is pas vermoeiend.