6 redenen waarom je nú vitamine D moet slikken

Laatst sprak ik iemand die uit het niets een flink tekort aan Vitamine D had opgelopen. En dat terwijl ze regelmatig buitenkomt. Want zoals we weten: zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D en het lichaam maakt zelf vitamine D aan onder de huid zodra zonnestralen de huid kietelen. Om dit proces in werking te zetten moet de zon wel sterk genoeg zijn. Dat is ‘ie in Nederland in de lente en in de zomer. Gedurende de herfst, winter en met een beetje pech ook de lente kom je toch écht Vitamine D tekort.

Dit gebrek zorgt voor een handjevol akelige klachten. Vitamine D is namelijk niet alleen een van de oudste vitamines maar ook een hormoon. Via je voeding krijg je er niet genoeg van binnen en dit heeft invloed op verschillende functies van je lichaam.

1. Haaruitval
Er is aangetoond dat vitamine D belangrijk is om cellen in de haarwortels te activeren. Dit is nodig om je haar gezond en vol te houden. Ook voor een gezonde hoofdhuid is vitamine D van groot belang. Tekort aan vitamine D kan zelfs haaruitval veroorzaken.

2. Lage rugpijn
Studies hebben een verband gevonden tussen een tekort aan vitamine D en chronische lage rugpijn. Heb jij hier last van? Dan is het verstandig om je vitamine D eens te laten checken.

3. Vermoeidheid
Je de hele dag door moe voelen kan meerdere oorzaken hebben maar vitamine D-tekort is daar een van. Toch wordt het vaak over het hoofd gezien door artsen en dat is zonde. Het is namelijk goed te verhelpen en je voorkomt er veel problemen mee.

4. Vitamine D en broze botten
Vitamine D is onmisbaar om botontkalking te voorkomen. Magnesium is noodzakelijk om alle enzymen te activeren die vitamine D omzetten. Bij een tekort aan vitamine D is het bijna logisch dat je ook extra magnesium moet innemen. Tekort aan vitamine D zorgt in veel gevallen voor opname problemen van andere vitaminen en mineralen.

5. Hart- en vaatziektes en hoge bloeddruk
Uit onderzoek is gebleken dat een tekort aan vitamine D in verband wordt gebracht met hart- en vaatziektes en een hoge bloeddruk.

6. MS
Twee grote studies tonen aan dat er een verband is tussen een laag vitamine D gehalte en de ziekte MS.

Zorg voor voldoende zonlicht
Je ziet dus dat het noodzakelijk is om dagelijks wat zonnestralen mee te pakken. Overdrijf niet, dan verbrand je en dat is ook niet goed, maar een kwartier zonder zonnebrandcrème in het zonnetje zitten doet wonderen.