Slaap je graag uit? Dan eerst even dit

Bijna weekend… heerlijk! Even wat tijd voor jezelf, denk je dan. En vrijwel meteen daar achteraan: ha, lekker uitslapen! Ho. Stop. Ho. Niet doen. Uitslapen is inderdaad iets waar we na een drukke werkweek (met slaaptekort) soms reikhalzend naar uitkijken. Maarrr..onderzoek wijst uit dat dit helemaal niet zo goed voor onze gezondheid is. Bummer.

Toegegeven, wanneer je vroeg op moet op werkdagen is het soms lastig om ´s avonds de slaap te kunnen vatten. Ik weet nog dat ik vanuit een horeca-achtig werkritme (lees: géén ritme) overstapte naar een kantoorjob. Van een avondmens moest ik veranderen naar een ochtendmens. Met als gevolg dat het mij weken, zo niet maanden kostte om überhaupt mijn looproute naar het bed vóór elf uur ’s avonds te kunnen zetten. Met (w)alle(n) gevolgen van dien natuurlijk, de volgende ochtend.

Maar oh ja. Dat uitslapen dus. Niet doen. Waarom ook alweer niet? Nou, hierom. Uitslapen creëert, logisch, een afwijkend slaappatroon in je alledaagse ritme. En juist het verschil tussen die twee (oftewel: het wél versus het ní­et zetten van een wekker) noemen we de “social jetlag” Het woord verraadt het al; Not Good. Sterker nog: wanneer deze jetlag regelmatig (of is het dan juist: onregelmatig?) terugkomt, zou dit serieuze gezondheidsrisico’s als diabetes en hart-en vaatziekten teweeg kunnen brengen. Ai…

Moeten we ons nu werkelijk zorgen gaan maken? Als we de berichten op Internet moeten geloven wel. En jij? Wat vind jij er zelf van? Eerlijk is eerlijk, af en toe is het toch gewoon heerlijk om onszelf nog een keertje om te draaien? Gewoon omdat het kan. Te streng zijn voor jezelf is sowieso niet goed natuurlijk. Maar als we dan tóch op moeten staan omdat te lang uitslapen ongezond zou zijn, dan natuurlijk wel met een goede reden uiteraard: Ontbijt op bed! Kunnen we toch nog een klein beetje van dat warme bedje genieten!

PS: Zie op deze foto trouwens het ontbijt op bed dat ík laatst kreeg. Yep..