3 onverwachtse oorzaken van gezwollen oogleden

Een gezwollen ooglid of dikke bovenoogleden kunnen verschillende oorzaken hebben. Vermoeidheid of een trauma (wanneer je je oog stoot of een ooglidcorrectie ondergaat) zijn logische verklaringen. Maar wat als je niet het idee hebt dat je hier mee te maken hebt? Het kan zijn dat gezwollen oogleden veroorzaakt worden door een onderliggende oorzaak, bijvoorbeeld een schildklierprobleem. Meestal ervaar je naast gezwollen oogleden ook andere klachten maar het is verstandig om in deze gevallen naar de huisarts te gaan.

Schildklier
Zelf heb ik een trage schildklier (hypothyreoïdie). Deze aandoening kan goed worden behandeld met medicatie maar helemaal klachtenvrij? Dat wisselt bij mij. Soms heb ik in de ochtend nog steeds typerende klachten zoals gezwollen oogleden en een droge huid. Daarnaast kunnen vrouwen met een trage schildklier last krijgen van vermoeidheid, kouwelijkheid, gewichtstoename, haaruitval, obstipatie en traagheid. Met medicatie kunnen deze klachten afnemen maar kijk vooral ook of je jouw levensstijl aan kunt passen. Doormiddel van andere voeding, acupunctuur en een andere levensstijl kun je je nog beter in je vel voelen.

Ziekte van Pfeiffer
De ziekte van Pfeiffer is een virusinfectie met vermoeidheid, keelpijn, koorts, opgezette klieren en soms een leverontsteking tot gevolg. Heel soms kan het zijn dat je opgezwollen oogleden krijgt. Meestal verdwijnt dit verschijnsel snel en het heeft te maken met opgezette klieren.

Allergieën
Ook een allergie kan zwelling rondom de oogleden veroorzaken. Soms mild en soms heftig. Zelfs als je nog nooit een allergische reactie hebt gehad, kan deze opeens op komen zetten. Dit kan gebeuren als reactie op cosmetica, pollen of dierlijke haren of huidschilfers. Ook bepaalde medicatie kan gezwollen oogleden veroorzaken.