3 boosdoeners in cosmetica die je beter kunt vermijden

Het is onmogelijk om alle chemische ingrediënten die zich in producten verstoppen te vermijden. Maar we kunnen de schade beperken door voor producten te kiezen waar ze (bijna) niet in zitten. Want alles wat jij op je gezicht of huid smeert, gaat ook jouw lichaam in.

Mensen worden dagelijks blootgesteld aan cosmetische ingrediënten: we smeren ons in met lotions en crèmes en ademen parfum, haarlak en andere poeders in. Dit wordt allemaal door de huid geabsorbeerd. En dit is niet best, want uit studies is gebleken dat cosmetische ingrediënten zoals parabenen, oxybenzone en kunstmatige parfums vervuilers zijn voor het lichaam van vrouwen, mannen én zelf kinderen.

Oxybenzone
Oxybenzone komt veelvuldig voor in zonnebrandproducten zoals zonnebrandcrème, lip gloss en dagcrème met een beschermingsfactor. Oxybenzone wordt relatief snel opgenomen door de huid en komt vervolgens in de bloedcirculatie terecht. Ook in urine is de chemische stof terug te vinden. Oxybenone kan de werking van hormonen nabootsen en radicalen vormen. Dit laatste wil zeggen dat er een stof ontstaat die antixodanten aanvalt. Helaas is geen zonnebescherming gebruiken nog slechter! De beste alternatieven zijn Titanium Dioxide en Zinc Oxide. Ook deze ingrediënten beschermen je tegen de zon.

Zo voorkom je een slechte adem!

Parabenen
Parabenen worden wereldwijd gebruikt als conserveermiddel. Hiermee worden schimmels, bacteriën, gist en daarmee het bederf van cosmeticaproducten voorkomen. Onmisbaar, want bedorven producten leiden al snel tot irritaties en andere vervelende bijwerkingen. In de jaren ’90 bleek uit onderzoek dat parabenen een oestrogene werking hebben, dit wordt weer gerelateerd aan borstkanker. Het is nooit bewezen dat er een link bestaat tussen het gebruik van parabenen en het ontstaan van borstkanker. Wel is bewezen dat parabenen door de huid dringen en ze zijn ook in weefsel teruggevonden. Parabenen en andere conserveermiddelen zijn overigens allemaal goedgekeurd door de FDA in Amerika. Veel onderzoek met betrekking tot de negatieve effecten is er nog niet gedaan. Er bestaan producten die vrij zijn van parabenen, maar daar zitten weer andere conserveringsmiddelen in waar nog minder over bekend is.

Kunstmatige geurstoffen
Kunstmatige geurstoffen worden in bijna alle cosmetica gebruikt. Het is een cocktail van meerdere chemische ingrediënten inclusief hormoon verstorende ftalaten (nee, dit is geen spelfout, maar een weekmaker) en de oliën. In cosmetische producten worden kunstmatige geurstoffen vaak aangeduid met ‘fragrance’ én het is vaak de oorzaak van allergische reacties en andere ergernissen. Op internet zijn hele lijsten te vinden welke stoffen cosmetische producten moeten vermelden.

Volg ons ook op Instagram!