De 6 do’s en don’ts als je overweegt om terug te gaan naar je ex

Je hebt ongetwijfeld de nodige break-ups in je leven meegemaakt. Sommigen zijn moeilijker te verwerken dan anderen. Soms ben je gewoon blij en oplucht als er een punt achter je relatie is gezet en soms helemaal niet. Bij dat laatste komen spijt en twijfel om de hoek kijken. Want, wat als je nog één keer met hem wilt zitten om jullie ‘spinnenweb’ van problemen uit de knoop te halen? Wat als je dolgraag je oprechte excuses wilt aanbieden? Of, wat als je niets liever wilt dan teruggaan naar je ex?

Dan moet je daar, om te beginnen, eerst een paar nachten héél goed over slapen én dit artikel grondig (!) lezen. Want, ook bij moeilijke relatievraagstukken, bieden wij jou de helpende hand (fijn hé?). Zo weet je zeker dat je een weloverwogen, eerlijke keuze maakt en hopen wij je kans op een tweede (derde, vierde?) relatiefail te beperken.

Lees ook: Bijkomen bij Pure Me Retreats, Zeeland

1. Wees duidelijk
En dan bedoelen we écht duidelijk. Je wilt hem terug en dat wil je niet ‘zomaar’, toch? Hij verdient het om te weten waarom je hem zo graag terug wilt en daarom is het belangrijk dat je eerst heel goed over je keuze nadenkt. Wanneer alles voor jezelf zo klaar is als een klontje, kun je de stap zetten om contact met hem te zoeken. Vraag bijvoorbeeld of hij in is voor een drankje of vertel direct wat je bezighoudt. Wel moet je er, uit zelfbescherming, rekening mee houden dat de vlam aan de andere kant van de lijn allang is geblust. Dat zou jammer zijn, maar het is wel een reële gedachte.

2. Maak je geen zorgen als hij niet direct reageert
Misschien lijkt het erop dat ‘ie met opzet niet op je berichtje reageert (en dat zou natuurlijk kunnen), maar houdt er ook rekening mee dat hij oprecht niet weet wat hij moet zeggen. Jij bent waarschijnlijk de laatste persoon waarvan hij had gedacht een berichtje te ontvangen en daarvan is hij un petit peu in de war. Stiekem vindt hij het wel fijn om wat van je te horen (zeker wanneer er bepaalde dingen nog niet zijn uitgesproken). Ook hij heeft behoefte aan een goede afsluiting (maar daar gaan we nu niet voor). Daarnaast kun je erop rekenen dat hij het hartstikke spannend vindt om weer met je af te spreken, want de vonk zou zomaar opnieuw over kunnen slaan.

3. Houd rekening met een andere liefde
Hoewel het geen leuke gedachte is, moet je er wel rekening mee houden. Het kan natuurlijk zo zijn dat je ex inmiddels heel gelukkig is met iemand anders en dan moet je dat, classy as you are, zien te respecteren. Begin daarom je gesprek met een open insteek en probeer te achterhalen of hij nog alleen is of met iemand samen is. Het laatste wat je wilt is natuurlijk een blauwtje lopen bij je ex.

Lees ook: Deze 24 belachelijke ruzies heeft ieder longlasting koppel weleens gemaakt

4. Houd je emoties in bedwang
Let erop dat je niet teveel emotie in je berichten laat zien. Keep it clean. Téveel emotie kan iemand afschrikken. Daarnaast verlaag je jezelf tot een niveau waar je later sowieso spijt van krijgt. Probeer je emoties dus zoveel mogelijk in bedwang te houden, zeker wanneer jullie in real life gaan afspreken. Wanneer je hem in het ‘echt’ ziet, zul je merken dat je je gevoelens beter kunt uitleggen en relativeren aan bepaalde zaken dan wanneer je elkaar aan de telefoon spreekt. Ook hiervoor geldt weer: wees duidelijk en direct.

5. Blijf het niet eeuwig proberen
Wanneer je na een paar pogingen nog steeds geen reactie krijgt, moet je het laten voor wat het is. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat hij de indruk krijgt dat je absoluut niet zonder hem kunt, want na een paar weken ben je heus wel over hem heen. Je hebt het in elk geval geprobeerd en dat is wat je wilde. Je hebt je antwoord gekregen (of eigenlijk niet), maar dat geeft niet. Nu kun je op zoek naar een nieuw slachtoffer. Just kidding.

6. Wacht niet te lang
Het is belangrijk om pas contact met je ex op te nemen als je er écht klaar voor bent. Tegelijkertijd moet je ook geen eeuwen wachten om contact op te nemen, omdat de kans dan groter wordt dat je ex dan allang gelukkig is met een ander. Ook zul jij, naarmate de tijd vergt, anders tegen de materie aan gaan kijken en over je break-up heenkomen. Daarnaast zul je een boel dingen vergeten die je nog tegen je ex wilde zeggen en dan heeft het gesprek eigenlijk niet eens zoveel zin meer. Wanneer je dus de kans hebt om het met je ex gesprek aan te gaan, moet je die kans grijpen (mits je er klaar voor bent natuurlijk).

Lees ook: De aantrekkingskracht van nostalgie: hoe breng je vroeger tot leven