6 manieren waarop een narcist jou probeert te manipuleren

Hopelijk krijg je nóóit met een narcist te maken, maar als dat dan toch gebeurt, probeert hij of zij je gegarandeerd te manipuleren. Daarom is het belangrijk om dit gedrag te herkennen, zo krijgen narcisten jou in ieder geval nimmer te pakken. Want dat proberen ze. Er zijn verschillende manieren waarop ze hun prooi voor zich proberen te winnen, maar boven alles zijn ze ontzettend egoïstisch. Ze denken altijd in de ‘ik’ vorm en daar moet alles voor wijken.

1. Ze halen er iemand anders bij
Narcisten moeten áltijd gelijk hebben, om hun gelijk te bewijzen nemen ze gerust een derde persoon mee die ze allang hebben overtuigd. Niet eerlijk natuurlijk, want jij had ook wel een handjevol mensen achter je staan om jouw gelijk te bewijzen.

2. Ze praten je een minderwaardigheidscomplex aan
In het begin plaatsten ze je op een voetstuk maar na verloop van tijd val je hier keihard af. Alles wat ze ooit zo adoreerden is nu opeens patsboem verdwenen. Je moet jezelf keer op keer bewijzen om ze tevreden te houden. Eigenlijk zijn ze zelf altijd net ietsje beter.

3. Ze behandelen je met veel agressie
Onderzoekers hebben aangetoond dat narcisten agressiever zijn dan anderen mensen, ze kunnen hun gedrag en emoties niet onder controle houden. Blijf daarom bij een woedende narcist uit de buurt voordat ze je iets aandoen. En lichamelijke agressie is één ding, ook geestelijk kunnen ze je flink mishandelen. Narcisten zijn meester in intimideren en maken je om de haverklap bang, ze dreigen en denigreren en willen je het liefst totaal afhankelijk maken. Het is ook vreemd dat ze zoveel contact zoeken met jouw vrienden en familie, en daar regelmatig verhaal halen. Over jou. Want ze proberen je te controleren. Altijd. Overal.

4. Ze spelen het slachtoffer
Want ocherm! Ze zijn zó zielig. Als ze hun zin niet krijgen, zorgen ze er voor dat het toch gebeurt! Dan maar op deze manier.

5. Ze zijn extreem in hun gedrag
Waar voor de een de grens ligt, ligt die voor een narcist nog stukken verder. Op gebied van grappen maken, verzuimen op het werk, eten en seks gaan ze altijd net een tikkeltje té ver. Ze snappen niet dat sommige opmerkingen pijnlijk zijn.

6. Ze projecteren alles op jou
Gaat er iets fout? Dan heb JIJ het gedaan. Narcisten maken geen fouten want ze zijn volmaakt.

Lees ook: 20 dingen waaraan je een narcist herkent.