Zou jij een Cleanere & Greenere Beauty Routine willen? 

Dan is dit het juiste artikel voor jou! Tegenwoordig wordt er veel gesproken over ‘natuurlijke keuzes maken’. Of het nu gaat om de voeding die we eten, schoonmaakproducten of onze beauty routine. Overal komen geluiden vandaan. Er verschijnen artikelen in de kranten, tijdschriften, en natuurlijke beurzen poppen overal op! Kijk je op social media dan is de ene na de andere post gericht op duurzaamheid. Alleen maar positief natuurlijk.

Maar…. Waar gaat deze buzz over en is het echt de moeite waard om over te stappen van je alledaagse producten naar low-tox of groene alternatieven als het gaat om huidverzorging en beauty producten?

Dit is een belangrijk feit: die mooie huid die om je lichaam heen zit, is het grootste orgaan van het lichaam. Het is een levende, ademende jas die je helpt bij de warmteregulatie van het lichaam, gifstoffen en chemicaliën uitscheidt, beschermt tegen bacteriën & virussen en tot maar liefst 70% van de producten die je erop aanbrengt absorbeert.

Volgens de Environmental Working Group (EWG) gebruikt een vrouw dagelijks gemiddeld ongeveer 12 cosmeticaproducten en gebruikt zij maximaal 25 verschillende producten op haar huid. Hierdoor word je blootgesteld aan meer dan 185 chemicaliën die mogelijk via de huid in de bloedstroom terecht komen!

De marketingwereld laat ons graag geloven dat hoe meer we op onze huid smeren hoe gezonder en jonger we lijken. Wat ze er niet bij vermelden is dat veel van deze producten chemische stoffen bevatten. Hierbij moet je denken aan oplosmiddelen, bijproducten van aardolie/petroleum (denk: vaseline & lippenbalsem) en industriële chemicaliën. Sommige van deze stoffen worden in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals:

– Huidallergieën en -irritaties

– Hormonale verstoring en disbalans

– Abnormale celvorming

– Verminderde immuniteit en leverfunctie

Dr. Peter Dingle, een Australische PhD-toxicoloog, herinnert ons eraan dat het volledige risico van deze chemicaliën nog grotendeels onbekend is omdat het onderzoek naar toxische stoffen in het menselijk lichaam nog in de kinderschoenen staat. Toch kiezen meer en meer mensen voor een natuurlijke, laag-toxische beauty routine. Vaak omdat er langzaam meerdere geluiden komen vanuit de wetenschap, overheid en entrepreneurs naar effecten en veiligere opties. Als het om je gezondheid gaat neem je liever het zekere voor het onzekere… toch?

Dit soort informatie en geluiden over ziektes en aandoening kan soms wel afschrikken dus hier zijn onze 5 tips om de switch naar een laag-toxische beauty routine te maken:

1. Educate yourself!
Leer welke ingrediënten je het beste kunt vermijden, en welke veilig zijn.

2. Lees labels
Lees ALTIJD het etiket voordat je een aankoop doet. ‘Nasties’ zoals wij ze noemen, ofwel nare ingrediënten, worden vaak verborgen onder een alternatieve naam of onderaan een ingrediëntenlijst.

3. Laat je niet misleiden door NEPPE natuurlijke producten
Vaak zijn ook producten met ‘Natural’ of ‘Organic’ of ‘Natuurlijk’ of ‘Biologisch’ in hun naam niet natuurlijk of milieuvriendelijk. Door gebruik te maken van deze ‘gezondheidstermen’ in de naam van het product in plaats van in de omschrijving kunnen merken klanten gemakkelijk voor de gek houden. Op Nourished Nederland zijn alle producten gegarandeerd natuurlijk!

4. Verander één product tegelijk
Overstappen naar natuurlijke producten kan overweldigend zijn als je al je make up & huidverzorgingsproducten tegelijkertijd omwisselt. Wij raden aan om je oude en vertrouwde chemische producten, één voor één te vervangen door een natuurlijke, alternatieve variant, zodra je je oude product hebt opgebruikt.

5. Definieer je ‘waarom’
Of het nu om je eigen gezondheid en welzijn gaat, de impact op het milieu of de wreedheid die de dieren wordt aangedaan! Zodra je beslist waarom je over wil stappen naar natuurlijk producten is het makkelijker om prioriteiten te stellen.

De aankomende tijd gaan wij je wegwijs maken in de wereld van natuurlijke cosmetica, huid- en haarverzorging. Alles komt aan bod van de invloed van verschillende stoffen in ons lichaam en welke ingrediënten je het beste kunt vermijden. En natuurlijk de good stuff…. Wat gebruik je dan wel?? 🙂

Liefs,

Erin & Floor

Volg ons voor meer Nourished Nederland (instagram + Facebook)

Of neem een kijkje op ons platform: www.nourishednederland.nl