Zo ziet de ideale werkplek voor introverte persoonlijkheden eruit

Geïnspireerd door deze TED-talk van Susan Cain, wil ik wat kwijt over het ideale kantoorinterieur voor introverte werknemers. Er zijn best wel wat introverte personen terwijl werkplekken vaak zijn ingericht voor extraverte persoonlijkheden. Hoe kun je het voor introverte werknemers zo geriefelijk mogelijk maken?

Als werknemer heb je vaak niet te kiezen waar je zit te werken. Jammer. Want de invloed van je werkomgeving is groot. Werkgevers zouden niets meer vrijheid moeten geven op dit vlak of op z’n minst verschillende werkplekken moet creëren. Tevreden personeel werkt harder en krijgt minder last van klachten. Als jij een perfectionistische, controlfreak op een chaotische flexplek neerzet, dat weet je wel wat er gebeurt. En een introverte persoon heeft geen behoefte aan een open werkplek waar iedereen de hele dat met elkaar kletst: weg concentratie, weg focus. In elk bedrijf werken verschillende typen mensen, houd daar rekening mee!

Akoestiek
De impact van geluid wordt vaak erg onderschat. Het zijn met name hoog sensitieve mensen of introvertelingen die gevoelig zijn voor geluid. Luidruchtige collega’s, muziek of zelfs een zoemende airco kan zorgen voor een slechtere concentratie en een verminderde productiviteit. De effecten van geluidsoverlast op de hersenen zijn enorm zie je ook in de filmpje.

Licht
De verlichting is vaak verschrikkelijk slecht in kantoren. TL-verlichting, knipperende verlichting… allemaal storende factoren waardoor je minder effectief met je werk bezig bent. Sommige werknemers laten liever het licht helemaal uit omdat ze anders gek worden van het felle licht. Een lichtplan op kantoor is geen overbodige luxe.

Beschutte werkplek
Soms wil je je even afzonderen om creativiteit te stimuleren. Extraverte mensen worden juist productief in een levendige omgeving terwijl introverte mensen zich juist terug willen trekken. Zij hebben behoefte aan privacy, beschutting en rust.

Thuiswerken
Thuiswerken is voor introverte persoonlijkheden een uitkomst! Zonder afleiding kunnen ze stukken productiever werken. Daarom is thuiswerken een betere optie, misschien niet dagelijks maar een dag in de week doet al veel. Natuurlijk is het niet in ieder vakgebied mogelijk om thuis te werken maar als het kan en je alleen je laptop nodig hebt, why not?