Zo wapen je je tegen een droge huid nu we massaal binnenzitten

Normaal geven we de winter de schuld van onze droge huid die trekt, strakker voelt en gevoelig is. Maar het is niet per se de winter heb ik mij laten vertellen door een dermatoloog. Een droge huid krijg je ook wanneer de verwarming binnen aangaat. Dit veroorzaakt een drogere lucht waardoor de huid uitdroogt.

Ons lichaam warmt zichzelf op en wanneer deze warmte niet goed afgevoerd wordt, raak je oververhit. Zonder dat je het door hebt verdamp je de hele dag door vocht en daardoor droogt de huid van uit. De huid wordt hierdoor minder elastisch, houdt minder vocht vast en wordt droger. Door een warme temperatuur wordt de droogheid dus erger. Dit kan irritant zijn als je de hele tijd kriebels over je hele lijf ervaart. Want ja: droogheid jeukt ook.

De oplossing is smeren
Het ultieme middel voor een uitgedroogde huid is vooral: smeren, smeren en nog eens smeren. Niet alleen omdat de crème je huid verzorgt maar ook omdat het laagje crème ervoor zorgt dat lichaamseigen vocht minder snel verdampt. Vergelijk het met een pan: wanneer je de deksel van een pan met kokend water haalt, dan verdampt het water. Wanneer je de deksel half op de pan zet, blijft het water deels in de pan. Zo werkt het ook met een crème. Voorkomen is beter dan genezen want wanneer je een lange tijd een droge huid hebt, dan wordt dit op een gegeven moment eczeem.

Welke crème moeten we smeren?
Er is geen huid hetzelfde maar over het algemeen geldt: de crème moet vet genoeg zijn en zo min mogelijk alcohol bevatten. Dit laatste droogt de huid alleen maar verder uit. Wij gebruiken het liefst zo natuurlijk mogelijke producten. Hieronder een paar van onze favorieten:

Body Soufflé
lolas apothecary
Deze body soufflé van Lola’s Apothecary is rijker dan een bodylotion, maar lichter dan een body butter. De natuurlijke mix van sheaboter, kokosolie en rozenbottel CO2 zorgt ervoor dat alle ingrediënten samen een pluizige meringue worden.
Lola’s Apothecary Body Soufflé, €40 via Retreat

Body Butter Susanne Kaufmann
Ohh zo’n fan zijn we van alle producten van Skins. Wat betreft de droge huid smeren we het liefst met zo natuurlijk mogelijke producten. En dat heeft Susanne Kaufmann. De bodybutter verwent en verzorgt de huid met een hoogwaardige combinatie van sheabutter en olijfolie. De toegevoegde honing is een weldaad voor de huid die snel droog wordt. De bijzonder rijke, voedende bodybutter beschermt de ruwe, broze huid langdurig tegen uitdrogen.
susanne kaufmann
Body Butter, €66 Susanne Kaufmann via Skins.

MOIST CHARGE CREAM
Sterre Rose beauty
Voor het gezicht is deze ultra moisturizing crème van Ruhaku perfect! Het herstelt de vochtbalans en elasticiteit in de huid en vormt een beschermlaagje om vochtverlies tegen te gaan.
Moist Charge Cream, €52,99 Sterre Rose Beauty

Hydrating Lotion & Nourishing Beauty Oil

Lois LeeDe producten van Loïs Lee gebruiken wij al járen. Logisch dat dit fijne setje ook in dit rijtje thuishoort. De glycerine in de hydrating lotion heeft een vochtherstellende werking. Door de lage pH (4-5) herstelt het de huid na reinigen en /of douchen zodat acne, eczeem en (extreme) droogte geen kans krijgen.

Hydrating Lotion & Nourishing Beauty Oil, €109,- Loïs Lee

Body Butter
kat burki
Verliefd zijn wij op de producten van Kat Burki. Verschillende potjes met koud geperste natuurlijke ingrediënten die de huid een zichtbare boost geven en lekker ruiken. Deze body butter is dan ook een cadeautje voor je huid!
Body Butter, €79 Kat Burki