Zo maak je van je hobby je beroep

Wanneer ik terugblik op mijn jeugd, was het leven simpel en waren we tevreden. In onze gigantische tuin konden wij onszelf uren vermaken en televisie kijken deden we maar een uurtje per dag. Klokhuis en het jeugdjournaal. Ik had nog geen idee wat ik later wilde doen maar dat de wereld zo digitaal zou worden, had ik nooit kunnen voorspellen. Welk vak je tegenwoordig ook kiest, de kans is groot dat je een fors deel van de dag achter een computer spendeert. En dat wilde ik nou net niet.

Ik ben opgegroeid in de digitale eeuw wat ik zowel als fantastisch én frustrerend ervaar. Fantastisch omdat we altijd verbonden zijn met dierbare en omdat we zo makkelijk content kunnen maken en delen. Frusterend omdat we worden opgeslokt door sociale media en het échte contact met mensen soms verliezen. Ik merkte al in mijn jeugd dat bordspellen werden ingeruild voor computerspelletjes. Dat het normaal werd om tijdens gesprekken met vrienden op je telefoon te zitten. En dat steeds meer beroepen digitaal werden bedreven. Voor iemand die het liefst creatief bezig is, kan dit lastig zijn. Daarom besloot ik om naast mijn baan wat oude hobbies weer op te pakken. Fotograferen en styling. Over rommelmarkten struinen op zoek naar schatten. Bezig zijn. En hoe fijn zou het zijn als dit niet bij wat rommelen zou blijven maar als ik van deze hobbies mijn beroep kan maken. Dat gebeurt niet vanzelf, daar moet je hard voor werken. Om mijn creativiteit en productiviteit een boost te geven, heb ik tijd nodig waarin ik me verveel. That’s right. En vervelen, dat kennen we niet meer want we zijn altijd en overal met de wereld verbonden. Of toch niet? Want wanneer je je telefoon weglegt en Social Media even laat voor wat het is, houd je tijd over. Dat was mijn beste’ah-ha moment’ sinds tijden. Niks doen kan saai zijn maar het biedt ook eindeloos veel opties om jezelf opnieuw uit te vinden en om te investeren in dat wat jij het allerleukste vindt.

Om van je hobbies je werk te maken moet je tijd hebben en enkele cruciale stappen nemen.

Onderzoek
Maak tijd om onderzoek te doen. Houd je van fotograferen? Doe een cursus. Koop boeken. Lees. En ga vooral oefenen. Duik in de materie en kom alles te weten over dat wat jij het allerliefste doet!

Elevator Pitch
Om een beetje serieus aan de slag te gaan, moet je weten wat je wilt. Je hebt een focus nodig en het is handig om deze op te schrijven. Wat zeg je als iemand vraagt wat je doet? Hoe zou je het zelf omschrijven?

Bouw een portfolio op
Ga aan de slag en spring in het diepe. Ga doen wat je het liefste doet want wat heb je te verliezen? Door te doen leer je het snelste want oefening baart kunst!

Reflecteer en wees kritisch
Want hoe vind jij dat het gaat? Als je schrijft, vinden andere mensen het dan ook leuk om je teksten te lezen? Wanneer je een foto maakt, is dit dan een succes? Eerlijkheid naar jezelf is het belangrijkste want niets is zo frusterend als aldoor blijven falen. Wanneer je ontdekt dat iets toch niet zo soepel gaat als je had verwacht, dan moet je dat accepteren. Soms is een hobby een hobby en daar blijft het dan bij. Praat hier ook met andere mensen over.

Netwerken
Is het wel een succes? Ga dan netwerken met gelijkgestemden of potentiële klanten. Zoek uit wat je werk waard is en zorg ervoor dat je zichtbaar bent. Met een website en jawel… toch weer Social Media. Of ga naar events. Spread the word en leer van anderen. Dit is dé manier!