Zo creëer je sfeer in huis zonder kerstboom

Kerst zonder kerstboom is voor mij een no-go. Zelfs in mijn studentenkamer van nog geen twaalf vierkante meter stond een miniboom te pronken. Toch zijn er mensen die de kerst zonder boom doorbrengen. Omdat ze allergisch zijn, een huisdier hebben die om de haverklap in de boom hangt of simpelweg niks met kerstbomen hebben.

Geen boom, geen kerst? Nee hoor. Ook zonder boom kun je het in huis erg sfeervol maken. Deze tips zijn overigens ook ideaal voor in de periode voor- en na de kerstboom. Want als de boom het huis uit moet, is het opeens zo kaal!

1. Geurkaarsen
Kaarsjes, kaarsjes, kaarsjes! Je kunt er nooit genoeg hebben. Ik ben fan van geurkaarsen en in de winter gaat deze al omstreeks vijf uur aan. Je kunt je voorstellen dat ik heel wat geurkaarsen slijt zo in de winter. Het liefst probeer ik regelmatig een nieuwe kaars en het is dan ook mijn lievelingscadeau om te krijgen. ALTIJD goed. Als het even kan ruik ik bijzondere geuren en deze kaarsen rieken wat mij betreft het best! Met huisdieren of kinderen moet je wel oppassen dat je in de buurt blijft maar kaarsen creëren immer een liefelijke sfeer!

geurkaars
De geur van Amsterdam €29,95 Wijck Amsterdam
aerin
AERIN Amber Musk ruikt naar, whats in a name: Amber en musk. Perfect voor warme knusse winteravonden €65 bij de Estée Lauder-counter van de Bijenkorf

diptique geurkaars
Diptyque Baume d’Ambre is een limited edition en geïnspireerd door de geur van vallende parels manden de geest van het Westen, een zeemeermin en de zoute accenten van zijn habitat. Je ruikt benzoïne, lavendel en vanille.
vanaf €32 Skins Cosmetics

2. Haal takken in huis
Blief je geen hele boom? Dan doen een paar takken vaak al net zoveel voor de sfeer. Bij de bloemist of het tuincentrum kun je zowel echte als kunstslingers halen van groene dennentakken. Of je zet grote rozenbottel takken in een geinige vaas.

3. Sfeerverlichting
Ben je niet van de takken of kaarsen? Haal dan op z’n minst een lichtslinger in huis, iedereen kan tijdens de donkere dagen wel wat extra licht gebruiken. Je kunt de lichtslinger ook verwerken in een mooie kerststuk voor op tafel. Bijvoorbeeld in deze klassieker, mandarijntjes met kruidnagel in een kom. Leg ze in een mand met wat groen en dennenappels en versier het geheel met wat lichtjes.