Zo bespaar je makkelijk CO2: gebruik een waslijn in plaats van de droger

Met z’n alle worden we steeds milieubewuster omdat het niet goed gaat met onze planeet. Door de toename van koolstofdioxide (CO2) stijgt de temperatuur binnen de atmosfeer. Dit heeft een grote impact die steeds dichterbij komt. Opwarming van de aarde zorgt voor smeltende gletsjers waardoor de zeespiegel stijgt en ons land opeens zomaar onder water verdwenen kan zijn. En dit is niet het enige heftige gevolg, sterker nog: we laten de ‘methaanbom’ (waardoor de opwarming van de aarde nog sneller gaat) en ‘waterstofsulfidebom’ (waarbij er gif uit de oceaan omhoog komt) hier nog buiten beschouwing. Deze twee worden veroorzaakt door de temperatuurstijging en wil je voor de toekomstige generaties zien te voorkomen.

Kleding is een grote boosdoener als het om global warming gaat, het productieproces en het verven en wassen van de stoffen gaat niet zonder slag of CO2-uitstoot. Hergebruik kan de CO2-uitstoot voor onze ­kleding ver terugdringen en ik koop dan ook regelmatig tweedehandsjes. Echter is er een grens, kleding met gaten ga ik bijvoorbeeld écht niet dragen. Op is op.

Zuinig wassen
Niet iedereen kan slagen in een tweedehands zaak of is tevree met ‘doorgeschoven’ kleding maar iedereen kan zuinig wassen. Misschien is het nu nog niet aan de orde, over een paar jaar vast wel en koop dan een A+++ wasmachine. Was je kleding bovendien nooit op veertig graden, dit kost twee keer zoveel energie dan een wasprogramma op dertig graden. Voor kleding is dertig graden prima en zelfs de handdoeken en lakens hoef je niet keer op keer op de heetste temperatuur te wassen.

De grootste vervuiler
Is zonder twijfel de droogtrommel, deze bullebak verbruikt tien keer zoveel energie dan een wasbeurt op dertig graden. Mocht je ruimte hebben in huis voor een simpele waslijn, gebruik deze dan! Wij hebben twee wasrekjes, geen tuin en hangen alles op binnenshuis. Dit is een super simpele manier om energie te besparen. Als je een tuin hebt, is het bijna een schande als je de was in de droger stopt. Laten we met z’n alle weer was ophangen, een eenvoudige en zelfs meditatieve bezigheid.