Whiskey gebrouwen voor én door vrouwen

Whiskey voor mannen? Welnee. Dat stereotype herkennen wij allang niet meer. Vrouwen die whiskey drinken, loop je steeds vaker tegen het lijf. Daarom richt de markt zich meer en meer op vrouwen. Waar whiskey commercials vroeger vooral voor mannen werden geproduceerd, worden vrouwen nu EINDELIJK ook serieus genomen. Het innovatieve Amerikaanse whiskeymerk WhistlePig is sinds deze maand verkrijgbaar in Nederland en wat wij daar zo leuk aan vinden: er staan twee vrouwen aan het roer!

whiskey

Whiskey behoort wereldwijd tot de betere dranken en steeds vaker worden traditionele grenzen verlegd tijdens het productieproces. De whiskey van WhistlePig wordt gemaakt met rogge op een honderdvijftig jaar oude boerderij in Vermont. Dat is op zich al een hele prestatie. Rye, of rogge, is een lastig en vooral eigenwijs soort graan, en heeft – net als een grote Bordeaux – jaren nodig om zijn ware potentieel te bereiken. Whiskeykenners weten dat whiskey normaal gesproken generatieslang gebrouwen wordt. Kennis van voorgaande generaties wordt overgedragen aan de nieuwe brouwers. Júíst omdat Whistlepig nul generaties familietraditie achter zich heeft, hebben ze vrij spel om groots te dromen en stoutmoedige keuzes te maken. Er wordt geëxperimenteerd met nieuwe recepten en smaakcombinaties om het drinken van deze whiskey zo leuk mogelijk te maken. Cheers to that!

De tijd is rijp dat whiskey genderneutraal wordt

Wij houden van whiskey, maar als vrouw lijkt het abnormaal om whiskey on the rocks te bestellen. Je wordt aangekeken alsof je wereldvreemd bent. Er wordt zelfs weleens gevraagd of je man de whiskey mét of zonder ijs drinkt. Man? Waarom worden vrouwen zo in een hoekje gedrukt. Het is de media die ons jarenlang een clichébeeld heeft voorgeschoteld. Daarnaast is er het vooroordeel dat vrouwen graag zoete meuk drinken en mannen sterke, rokerige drank. Pure onzin! Smaak is niet seksegebonden en ontwikkelt zich met de jaren. Het klopt dat we als jonge pubermeisjes ooit lurkten uit flessen mierzoete Canei. Breezertjes. Noem maar op. Toch is er bijna geen enkele vrouw blijven hangen in deze tijd. Mannen overigens ook niet. Door de jaren heen leer je andere smaken waarderen. Je smaakpalet ontwikkelt zich en whiskey is een drank die je steeds meer leert waarderen. Ook het soort whiskey is met het klimmen van de jaren van groter belang. Waar je vroeger een standaard whiskey bestelde, word je steeds blijer van een whiskey met een unieke smaak.