Welke invloed heeft luchtvervuiling op jouw huid

Een paar jaar geleden had ik nog geen idee van de sporen die luchtvervuiling nalaat op de huid. Een stadse huid wordt sneller oud. Aangezien ik tien jaar in Amsterdam heb gewoond, heeft mijn huid een flinke klap gekregen. Nu denk ik: wist ik maar eender dat er Anti-pollution producten bestonden.

De frisse buitenlucht in de stad is niets anders dan muffige uitlaatgassen lucht en een windvlaag vanuit Schiphol. Vervuilde lucht door verkeer en industrie heeft impact op je gezondheid en ook op de huid. Hier kun je checken hoe vervuild de lucht in jouw omgeving is.

Vervuilde lucht bevat onder andere roet, fijnstof, stikstofoxiden, koolmonoxide en chloorfluorkoolstofverbindingen. Omdat het vuil wat in de lucht zweeft in aanraking komt met UV stralen onstaat er smog, dit noemt men ook wel secundaire vervuiling. Als het warmer wordt, is de lucht vaak vuiler.

Je huid ademt ook
Luchtvervuiling laat ons meteen denken aan het inademen van vervuilde lucht. Maar wat denk je van de huid? De laatste jaren wordt er meer en meer bekend over de opname van fijnstoffen door de huid. Logisch want de huid is het grootste orgaan en wordt continu blootgesteld aan lucht. Ondanks dat de huid bescherming biedt, houdt deze niet alle minuscule en schadelijke deeltje tegen. Deeltjes bestaande uit chemicaliën, zuren en metalen die de huid sneller verouderen.

Wat doen fijnstoffen met de huid?
Wanneer de huid met vervuilde lucht in aanraking komt, starten er oxidatieprocessen wat zorgt voor vrije radicalen en ontstekingsfactoren. Dit breekt collageen langzaam maar zeker af en de kans op pigmentvorming wordt groter. Collageen heb je nodig om de huid elastisch te houden en dus rimpels te voorkomen. You see.

Je wilt dus maar al te graag voorkomen dat deze fijnstoffen jouw huid indringen en daarom zijn er speciale anti-pollution producten op de markt gebracht. Cosmetica producten die de huid beschermen tegen toxische stoffen of die de huid reinigen van ongewenst vuil.

Reinig de huid dagelijks
Behalve het gebruik van middeltjes die de huid beschermen tegen luchtvervuiling, is het van groot belang dat je je huid goed reinigt. Doe dit well met goede milde ingrediënten die de huid niet extra irriteren. Voor het reinigen van jouw huid kun je de dagelijkse producten uit jouw badkamerkastje gebruiken maar af en toe is het goed om een apart anti-pollution product in te zetten. Mijn favoriet is een nieuw organic masker binnen de Smart Antioxidants lijn van Mádara Cosmetics. Perfect aansluitend op de anti pollution trend. Dit zwarte masker met duo-functie op basis van noordelijke modder en houtskool zuivert de huid en stimuleert de celvernieuwing. Het helpt om onzuiverheden te verminderen, absorbeert vervuiling, schadelijke bacteriën en neutraliseert vrije radicalen.

smart_mask_tube_3d

Mádara SMART Anti-Pollution, €24,95 via Mádara

SPF is geen overbodige luxe
Naast een goede verzorging van de huid is bescherming van de huid met SPF ook erg belangrijk. De UV straling afkomstig van de zon is killing voor de antioxidanten in de huid. Zorg ervoor dat deze jouw huid niet aanvallen en bescherm je huid dagelijks met een goede SPF crème.