Wablief? Zeewier verovert ons bord en onze borrel

Let’s talk about zeewier. Dat groene drabje dat het altijd voor elkaar krijgt om zich in zee om je benen, armen, alles te krioelen. Vast niet het eerste de beste ingrediënt waar je eens lekker met je vork in wil prikken. Wel dan, niet dan? Dikke kans dat het toch echt binnenkort op je bord ligt. Honey, it’s getting mainstream! 

Zeg zeewier, wat ben je lekker bezig 

Zeewier is de schappen in de supers aan het veroveren. Des te beter je het groene goedje leert kennen, des te beter je het snapt. Zeewier barst van de (gezondheids)voordelen. Kijk, dan slaan we aan:

  • Zeewier is synoniem voor veel vezels, ijzer, calcium en jodium. Lap vlees is er niets bij, zeewier wint het op de ijzers. Vooral de roodwier (broertje van) kan er wat van.
  • Zeewier is een rijke bron aan eiwitten. Perfect voor na een intensieve sportsessie of voor een vol gevoel (scheelt snackings).
  • Zeewier is 100% vegan plus er zitten nul komma niks geen gluten in.

zeewier plantaardige vervanger vlees

  • Vitamine B12 is een van dé meest essentiële vitamines om onze interne motor optimaal te laten draaien. Waar de B’tjes vaak uit dierlijke producten worden gehaald, en vega(n)’s dat deel missen, blijkt zeewier zowel een plantaardige bron van B12 en B1 te zijn. Neemt niet weg dat het goed blijft om als vegan wat bij te blijven slikken, maar hé alle beetjes helpen.
  • De zeewierteelt wordt als stukken sustainable’er-er-er bestempeld, dan veel gesettelde gewassen. Het heeft weinig nodig om groot te groeien, haalt meer giftige broeikasgassen uit de lucht dan bossen en ontzuurt de zee. Er wordt zelfs beweerd (en nee, het is geen grootspraak) dat als we en masse op zeewierproducten overstappen het een belangrijke vinger in de pap heeft om over een paar jaar maar liefst 9 miljard monden te vullen.

The Dutch Weed Burger.The Dutch Weed Burger

Proef de superkrachten van zeewier

Toegegeven, in eerste instantie begon ondergetekende niet gelijk te jubelen van het idee om zeewier te eten. In gedachten blijft het toch een glibberig, groen drabje. Think twice, want wat wordt er een boel smaakvol spul van gemaakt. The Dutch Weed Burger a.k.a. ‘House of Seaweed’ is koploper in de plantaardige zeewierscene. Een stoer merk met een missie: Changing the way we eat, one bite at a time!” Bedenk het en ze maken het. Hamburger van zeewier? Check. Nuggets? Check. Hotdogs? Dubbelcheck. En voor de hartige snacktrek (zonder palmolie) kan je buurten bij SeaMore voor feelgood nacho’s van zeewier. Wil je minderen met dierlijke producten, dan zijn dit de adressen voor perfecte plantaardige vervangers. Hoppatee, zet die tanden er eens in!

The Dutch Weed Burger