Waarom vegan eten nu eigenlijk écht goed voor je is…

Vegan is hot. Hotter dan hot zelfs. En dat is geen slechte ontwikkeling. Naast dat het eten van dieren volgens velen van ons heel erg zielig is, is het niet eten van dierlijke producten ook nog eens beter voor het milieu. Maar wat doet vegan eten voor jou als persoon? 

Veganisme houdt letterlijk in het vermijden van het gebruik van dierlijke producten. Dit houdt in dat je niet alleen dierenvlees vermijd, maar ook alles wat gemaakt is met behulp van een dier. Zo eten veganisten liever geen eieren en zuivel, maar dus ook geen honing.

Waarom iemand vegan ‘wordt’, is per persoon verschillend. Vaak heeft het te maken met het vermijden van onnodig dierenleed (ja legkippen zijn ook zielig), of om milieu vriendelijke idealen. Maar buiten deze al hele gegronde argumenten, is het vegan dieet ook nog heel erg goed voor jou als mens. Neem bijvoorbeeld deze acht voorbeelden. Durf jij de vegan uitdaging aan te gaan?

Het is goed voor je conditie
Uit diverse studies is gebleken, dat het eten van een plantaardig dieet positieve gevolgen heeft voor je conditie. Je lichaam krijgt hierdoor meer energie en weet zich sneller te herstellen na een pittige work out (lees: minder spierpijn!).

Het vergroot de kans om af te vallen
Dierlijke producten bevatten veel vet. Dit was in de prehistorie natuurlijk helemaal niet vervelend, maar inmiddels krijgen we er zo veel van binnen dat je je kunt afvragen of het goed voor ons is. Je kunt je voorstellen dat het schrappen van deze vetten, de kans groot maakt om wat extra kilo’s kwijt te raken. Het eten van plantaardige producten is namelijk nagenoeg vet vrij. Mits je alles gaat frituren natuurlijk 😉

Vegans hebben minder kans op migraine
Hoe vaak iemand last heeft van migraine, hangt vaak af van iemand eetpatroon. Het eten van chocolade, of het drinken van koffie en alcohol kan een migraine aanval aanwakkeren. Het eten van een low fat, plantaardig dieet kan de mate van migraine sterk verminderen.

Het zorgt voor een beter balans van je hormonen
Het schijnt dat vrouwelijke vegans veel minder last hebben van een maandelijks slecht humeur. Veel dierlijke producten bezitten van zichzelf al veel hormonen. Door deze te vervangen met plantaardige producten, kunnen je eigen hormonen weer beter in balans te komen.

Je krijgt er een stralende huid voor terug
Tja, best logisch natuurlijk. Haal het vet uit je dieet en je krijgt er een stralende huid voor terug. Maar ook producten zoals melk staan er al jaren om bekend dat ze acne kunnen veroorzaken. Beter om deze dus te vermijden. De natuurlijke voedingstoffen die je binnen krijgt door plantaardig te eten, geef je je huid ruimte om te ademen.

Het verminderd de kans op sterke lichaamsgeur
Zweten is door ons lichaam bedacht om onder andere van onze giftige stoffen af te komen. Je kunt je voorstellen dat de geur van je zweet dus afhankelijk is van het aantal vieze stoffen dat je lichaam binnen komen. Door een vegan dieet aan te houden, krijg je minder giftige stoffen binnen en is er dus minder ruimte voor vieze geurtjes. Chill!

Lees ook: Geef jij eerlijk antwoord als iemand vraagt: ben ik dik?