Waarom voor jezelf kiezen soms knap lastig blijkt

Keuzes. Ik wordt er gek van… elke dag komt het aan bod, altijd moet je kiezen. En als er een ding moeilijk is… vind ik het keuzes maken. In de supermarkt tussen stamppot of pasta maar ook in het leven tussen afspreken met de ene of met de andere vriendin. Want meestal als je een keuze maakt, stel je een ander teleur. Of misschien ben jij diegene… want vaak sluit het een het ander uit en wil je eigenlijk niet kiezen. Ik ben een eeuwige twijfelaar.

De keuzes die ik maak hebben namelijk altijd een gevolg en dat is precies waarom ik nog meer ga twijfelen. Uiteindelijk wil ik een beslissing maken die voor iedereen goed is maar in the end is er altijd wel iemand minder blij met mijn keuze. Je kunt niet iedereen pleasen en het voor iedereen goed doen. Knopen doorhakken blijft een ingewikkeld ding maar uiteindelijk moet je kiezen wat voor jezelf het beste voelt. Voor de eeuwige twijfelaar ingewikkeld want over de beslissing die je neemt heb je controle, over de gevolgen die daaruit voort vloeien niet en dat zorgt voor stress. Je weet nóóit hoe de toekomst uitpakt. De kans dat je verkeerd kiest bestaat altijd. “Je.Weet.Het.Nooit.”

Daarom is het voor twijfelaars fijn om iemand anders een keuze voor ze te laten maken. Ja. Als het dan verkeerd afloopt, hebben ze het in ieder geval niet aan zichzelf te danken. Hoe vaak ik wel niet vraag aan mijn man “wat vind jij?” of “wat moet ik doen?”. Om gek van te worden. Maar ik heb het nodig, die bevestiging. Omdat ik bang ben om verkeerd te kiezen, bang ben om te falen.

De controle loslaten, geen grip hebben op het gevolg van een keuze, dat is wat mij zo onzeker maakt. En toch wil niemand voor mij kiezen, is er niemand die mij op dit vlak wil helpen. “Beslis lekker zelf, ik kan niet voor jou kiezen.” Man wat heb ik dat vaak gehoord en ik wéét dat iemand anders niet voor mij kan kiezen. Ik weet het! En toch blijf ik het proberen, blijf ik vissen naar een duwtje in de goede richting. Zonder mij een keuze voor te schotelen zijn er tips en vragen van anderen die erg geholpen hebben om makkelijker te kiezen.

Volg je gevoel
“Je weet het allang”. Super irritant om te horen maar het is waar… veel mensen uit mijn omgeving weten dat ik vaak al weet welke richting ik op ga. Diep van binnen is er namelijk altijd een gevoel waarop je blind kunt vertrouwen. Freak niet out. Ga in plaats daarvan bij jezelf na hoe jij de toekomst voor je ziet. Stel we hebben het over een nieuwe baan: probeer er dan achter te komen wat meer uitdaging biedt. Onderzoek wat je in de toekomst wilt doen, welke vaardigheden je wilt ontwikkelen en wat je belangrijk vindt om, los van het geld, uit een baan te halen. Is dit structuur of vrijheid? Wil je diepgang of een manusje van alles zijn? Los van het bedrijf, los van de collega’s is het belangrijk om te kijken: wat wil ik nou echt? Wil je de komende jaren investeren in je leergierige, ambitieuze kant? Of in je sociale, gefocuste kant? Met dit in je hoofd wordt de keuzes opeens een stuk makkelijker. De meeste mensen weten namelijk heel goed waar ze behoefte aan hebben. Zoek dat uit en ga daar tijd aan besteden! Ik ben van plan om mijn creatieve en persoonlijke skills verder te ontwikkelen en dat is het antwoord op alle keuzes die ik de laatste tijd heb moeten maken. Kiezen dus!