Voel jij je ondergewaardeerd op je werk? Spreek het uit

Op de werkvloer spendeer je zo ongeveer acht uur per dag. Dat is veertig uur per week en das veel als je niet happy bent. Toch zorgt het minimale aanbod van banen ervoor dat mensen blijven bij een werkgever waar ze ongelukkig zijn. Het risico om hun baan op te zeggen is te groot en de kans om zonder werk te zitten gruwelijk eng want er moet toch brood op de plank komen.

Précies hierom blijven mensen daarom hangen in shitty job die ze totaal niet zint. Sterker nog: waar ze doodongelukkig van worden. Omdat dit energie vreet blijft er weinig tijd over om je op iets nieuws te oriënteren en zo kabbel je voort.

Je kunt zoveel meer
Natuurlijk werk je omdat je geld moet verdienen. Maar werken is meer dan geld… het geeft expressie aan wie je bent en wat je kunt. Als jij de hele dag dingen moet doen die jou geen voldoening geven dan ga je niet met plezier naar je werk. Je bent de sloof van je werkgever en staat de hele dag te kopiëren terwijl je bent aangenomen voor een serieuzere baan. Het komt er alleen niet van… collega’s schuiven alle rotklusjes op jou af en zo kom jij niet aan de dingen toe die er echt toe doen. Dingen waar je je creativiteit en energie in kwijt kunt.

Vervolgens wordt je niet gewaardeerd
Niemand heeft ooit een schouderklopje gekregen voor kopiëren, of koffie zetten. Natuurlijk horen deze taken erbij maar het is vervelend als je hierdoor niet aan je eigen werkzaamheden toekomt. Collega’s die hier wél tijd voor hebben strijken met de eer. Ook irritant: jij hebt een goed idee en je collega jat het zonder pardon. Staat hij of zij ineens te shinen bij de baas terwijl jij al het werk hebt gedaan. Ook een karig salaris geeft je het gevoel dat je onvoldoende beloond wordt.

Je trekt je collega’s en baas niet
Collega die doen alsof ze je beste maatje zijn, maar eigenlijk stikjaloers en bang voor je zijn. Types die roddelen uit onzekerheid. Poeslief doen om je vervolgens de grond in te boren. Die zichzelf met ellebogenwerk naar de top werken. En jij doet altijd alles fout. Zelfs als je het niet fout hebt gedaan… Geniepig, dat is het. Maar de baas heeft het niet door of nog erger: doet er aan mee.

Luister naar je onderbuikgevoel
Als je het idee hebt dat je werkgever niet het beste met je voor heeft, dat je klein wordt gehouden en niet krijgt wat je verdient, dan moet je stappen ondernemen. Zo simpel is het. Lucht eerst je hart bij mensen die je wel vertrouwt, praat over je probleem en als de tijd rijp is gooi je het op tafel bij je werkgever. Je kunt niet rond blijven lopen terwijl je je iedere dag beroerd voelt, een burn-out ligt op de loer. Hoe moeilijk je het ook vindt, eerlijkheid is de enige manier om de situatie op te lossen. Verandert er dan nog niks? Dan moet je je spullen pakken en wegwezen.

Hoe vraag je hulp zonder jezelf minderwaardig te voelen?