Verkoelen zonder airco, met natuurlijk briesje

De scorekaart voor het weer stond de afgelopen tijd vol met negens en tienen. En masse wisten we niet hoe snel we naar de winkel of webshop moesten rennen om wat extra verkoeling in huis te halen. Airco, ventilator…you name it. Energievreters van heb ik jou daar. Aangezien ons klimaat langzaamaan warmer en warmer zal worden, kunnen we daarom beter eens kijken hoe je van nature je casa kan verkoelen. Verkoelen zonder airco. Houd je hoofd bij elke volgende hittegolf koel met deze tips.

Verkoelen zonder airco doe je zo

Mensenlief wat heeft tout Nederland de afgelopen hittegolf lopen zuchten, steunen en kreunen. Het was dan ook wel echt heel erg warm. De ene na de andere plaknacht hadden we te pakken. Je draai in bed niet kunnen vinden, je been buiten boord hangen en dan weer terug onder de dekens, je wist het van gekkigheid niet meer. Nog steeds kan de temperatuur in huis aardig oplopen. Nu kan je gaan verkoelen met zo’n energieslurpende airco, maar je kan het ook bij 100% natuurlijke, houd-je-hoofd-koel-oplossingen houden. Zie hier je verkoelingstips voor de volgende loeihete hittegolf of klammige plaknacht:

#1: Luchten, luchten, luchten mensen

‘Ja, ’s avonds zet ik lekker alles tegen elkaar open in huis. Kan het even goed doorluchten.’ Je hebt het waarschijnlijk al zo-vaak gehoord, maar hé wat wil je als het gewoon echt eigenlijk het allerbeste middel is. ’s Avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend is het het meest koel. Dat zijn de momenten om die summer breeze door je huis te laten waaien.

#2: Warmte buitenspel zetten

Better safe than sorry, gaat zeker voor de zomerse hitte op. Houd de warmte buiten de deur. Maar heb je wel eens nagedacht over de warmte die alle temperatuur in je huis afgeven? Houd alle heetgebakende hittebronnen uit. Ga liever in de tuin aan de kook op je BBQ of knappe buitenkeuken óf ga voor een koude maaltijd(salade). Dan hebben we nog de lampen. Houd ze liever uit, uit, uit. En die stofzuigsessie van je, parkeer die gewoon even een dag (of twee). Ook jijzelf moet niet oververhit raken!

#3: Let’s go green

Wist je dat planten in en om je huis de natuurlijke airco’s van deze wereld zijn? Dat merk je alleen al als je even een blokkie om in het park doet. Stuk beter vertoeven daar. Laat je huis omringen door green bastards, laat ze net wat extra schaduw creëren en laat eventueel zelfs wat florissants tegen je huis aangroeien. Van beauty van een blauwe druif tot het altijd-groene klimop.

Verkoelen zonder airco, let’s keep it cool!