Vega(lekkere) vleesvervangers die jou en de wereld verrassen

Thuis koken we steeds vaker vegetarisch. Vinden we lekker, het is vaak een tikkie gezonder (want extra groenten) én je bent over het algemeen net wat goedkoper uit als je vlees of vis skipt. Om het nog niet over de pluspunten voor onze planeet te hebben. Vier vliegen in één klap. Mis je toch een extra bite? Iets ‘vlezigs’? Dan is het happen naar…végalekkere vleesvervangers. We deden de test!

Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel: 6 t/m 12 maart

Mag het een onsje minder? Minderen met vlees. Veel van ons doen het vaker, omdat we die gehaktbal, kippenvleugel of schnitzel best een keer (of de hele week) kunnen missen. Buiten de deur én binnenshuis wordt het ons met de week makkelijker én aantrekkelijker gemaakt. Het schap van de vleesvervangers liegt er anno nu niet om.

Beyond Meat pita

Waarom een week vleesch noch vis in het leven is geroepen? Initiatiefneemster Isabel Boerdam – beter bekend als De Hippe Vegetariër – wil bereiken dat mensen gewoon eens een weekje proberen om vegetarisch (of zelfs vegan) te eten. Beter voor jezelf en de cententas, beter voor de planeet. Zo ben je niet alleen zeven dagen extra lief voor je portemonnee, maar bespaar je ook 130 liter water. Zo hé! Hoe die berekening tot stand is gekomen, vraag je? Deze hoeveelheid water was anders voor de irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van een portie vlees gebruikt. Om het nog niet te hebben over hoeveel CO2-uitstoot het scheelt: het staat gelijk aan 76 kilometer autorijden én 770 gram dierenvlees. Kom d’r maar in, Nationale Week Zonder Vlees (& Zuivel).

Beyond Meat Chicken Style

Vega(lekker) ‘vleesch’ van Beyond Meat

Dat minderen met vlees en vis voor een weekje moet lukken. En hoe mooi zo’n week ook is, het mooist zou het natuurlijk zijn als het naar meer smaakt om vaker te vleesminderen. Laten ze dat bij Beyond Meat nou heel makkelijk maken. Heel eerlijk, ondergetekende is nooit heel warm van vleesvervangers geworden. Hoe je het ook wendt of keert, je gaat het nou eenmaal vergelijken met de smaak, structuur en geur van écht vlees. En dat laat nogal vaak te wensen over. Vaak, maar lang niet altijd zo bewijzen ze bij Beyond Meat, één van dé kartrekkers van plantaardig vlees.

Waar ze wereldwijde bekendheid kregen met de Beyond Burger, volgden de vega vertolkingen van vleesklassiekers elkaar in raptempo op; van worsten tot gehakt(balletjes). En daar is sinds kort een kakelvers Chicken-Style assortiment aan toegevoegd. We noemen een kipschnitzel, kipburger en kipnuggets.

Zoals gezegd gingen we aan de proef. Toen het werd voorgeschoteld, stonden de vleesvervangers met 1-0 achter, want tja, heeft vega kip ooit naar kip gesmaakt? Been there, done that. We zijn vaker van een koude kermis thuisgekomen. Totdat…we deze vegetarische vertolkingen testten. Potverdriedubbeltjes, wat zijn ze hier goed in geslaagd! Heel het huishouden zet ‘m bovenaan op het favorietenlijstje. En terecht, want de crispy bite is wat je van kip verwacht, en de sappige, malse structuur en smaak zijn hélemaal on point. Omdat over smaak niet te twisten valt, is er maar één manier om erachter te komen wat je er zelf van vindt 😉

Beyond Meat-producten zijn verkrijgbaar bij geselecteerde Albert Heijn- en Jumbo-winkels.