Twee gedachten een label: First of June

De duurzame initatieven voor fashion schieten als paddenstoelen uit de grond en terecht. Er is héél veel behoefte aan een ethische en minder vervuilende manier van produceren. De vegetable tanned tassen en accessoires van First of June zijn dan ook meer dan welkom in deze wereld. Pria Angga Saputra and Cecile Schimmel willen met hun label ethtische slow fashion verkopen die jaren mee gaat.

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
“Dat was in 2014. Cecile woonde toen in Lovina, een klein dorpje in Noord Bali. Angga speelde in een band (Kananlima) en was op dat moment op tour om hun nieuwe album te promoten. Cecile zat ook in een bandje, lang niet zo professioneel als Angga’s band, maar op de avond dat Angga’s band een concert gaf in de buurt van waar Cecile woonde, mochten zij optreden in het voorprogramma. Na afloop vroeg de manager van Angga’s band of Cecile niet de rest van de tour ook mee wilde als voorprogramma en tijdens die twee maanden tour door Bali en Java sloeg de vonk over.”

Wanneer bedachten jullie: First of June wordt ons label
“We wilden heel graag samen iets opstarten. We zijn een goed team samen, kunnen goed samenwerken en halen het beste in elkaar naar boven (ook al hebben we natuurlijk ook wel eens onenigheid). Het idee voor tassen en portemonnees kwam doordat Cecile op zoek was naar een tas, maar er niet een kon vinden waar ze echt gelukkig van werd en Angga wilde een nieuwe portemonnee, maar kon ook niet vinden wat hij zocht. Toen zijn we zelf gaan ontwerpen.”

Waarom First of June?
“First of June was de datum waarop wij een relatie kregen (en waarop we in 2019 gaan trouwen!!). Het staat dus voor ons persoonlijke liefdesverhaal en het is voor ons een reminder dat met liefde er heel veel mogelijk is.”

portemonnee

Hebben jullie beide een mode-achtergrond?
“Niet specifiek. Angga is muzikant en daardoor wel altijd met stijl bezig voor optredens etc. Cecile is fotograaf en heeft daardoor ook veel met styling te maken. Dus het heeft zeker wel onze beide interesses, maar we hebben geen mode opleiding gevolgd.”

Wie doet wat
“We overleggen veel met elkaar, maar Angga focust zich vooral op de ontwerp en productie kant van First of June en Cecile vooral op de marketing.”

Drie eigenschappen die je nodig hebt om te ondernemen
“Creativiteit, Doorzettingsvermogen, Geduld .”

Wat was de grootste omschakeling om in het buitenland te gaan ondernemen?
“Angga is geboren en getogen op Bali en voor Cecile voelt Indonesië ondertussen ook als thuis, dus het voelt voor ons niet alsof we in een ‘vreemde’ omgeving werken. Omdat we zowel in Nederland als in Indonesië verkopen, merken we wel cultuur verschillen bijvoorbeeld in contact met winkeliers en media, dit is soms omschakelen, maar we zien dat niet als een nadeel, we vinden het juist super leuk en interessant om te merken!”

Als je het doet, wat zijn de grootste obstakels?
“Zoals we net ook zeiden, voelt Bali voor ons als thuis en gelukkig zijn we niet echt tegen grote obstakels aangelopen. We merken wel dat ondernemen op Bali niet voor iedereen even makkelijk is, vooral voor mensen die de taal niet spreken en de cultuur niet goed kennen. Met onze andere business, Ethical Sourcing Bali, helpen wij ondernemers die op Bali producten laten maken en zorgen ervoor dat zij geen last hebben van het taalprobleem en andere obstakels door cultuur verschillen. We merken dat mensen vooral aanlopen tegen problemen door miscommunicaties door een taalbarrière en ook zijn ze vaak niet op de hoogte van bijvoorbeeld feestdagen en andere culture gewoonten. Deze maand juni is het bijvoorbeeld ‘Galungan’, een grote Hindu feestdag, en ook suikerfeest. Rond beide feestdagen zijn de meeste werkplaatsen voor een paar dagen gesloten. Dat kan de planning voor sommige mensen aardig in de war brengen als ze dit niet van te voren wisten.”

First of June

Goals voor de toekomst
“Plantaardig gelooid leer is volgens ons een van de meest duurzame, natuurlijke materialen die er zijn. Met goed onderhoud gaat het een leven lang mee en doordat tijdens het looien geen chemicaliën maar natuurlijke oliën uit de schors van Acacia bomen worden gebruikt, is de productie ervan veel minder vervuilend dan het veel gebruikte chroom leer. We blijven echter altijd op zoek naar manieren om ons productie en distributie proces nog minder schadelijk te maken voor het milieu.”

 

Kijk voor de hele collectie op de website van ‘First of June’.