Twee banen combineren? De voor- én nadelen voor werkgevers

Steeds vaker zien we baancombineerders die niet meer voor één baas werken. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat werknemers twee banen combineren. Hoe (on)handig is dat voor jou als werkgever? Wij zetten de voor- en nadelen van een twee-banige werknemer op een rij.

Voordelen

Wanneer iemand twee banen combineert, is hij of zij van meerdere markten thuis. De persoon in kwestie heeft namelijk een uniek inkijkje in meerdere bedrijven. Uiteraard zal hij of zij discreet omgaan met vertrouwelijke zaken maar de twee-banige werknemer pikt in beide bedrijven een graantje mee. De brede werkervaring is in dit geval zeker een voordeel waar je als werkgever van kunt profiteren. Ook het netwerk van de baancombineerder zou weleens groter kunnen zijn dan dat van iemand die vast op een honk zit. Kortom: iemand die bij meerdere bedrijven werkt heeft vaak bredere kennis en een groter netwerk.

Nadelen

Je moet natuurlijk niet hebben dat de werknemer voor het ene bedrijf harder loopt dan voor het andere bedrijf. Hart voor de zaak. Bevlogenheid. Betrokkenheid. Dit zijn essentiële kenmerken voor een droomwerknemer. Wanneer iemand zijn werkweek in tweeën splits, zou het zomaar kunnen dat hij of zij het bij de ene baas beter naar de zin heeft dan bij de andere baas. Waar je je fijn voelt, presteer je beter.

Daarnaast is het belangrijk dat de werknemer openheid van zaken geeft: het is belangrijk om als baas te weten waar hij of zij de rest van de week spendeert. Sommige nevenfuncties zitten teveel in elkaars vaarwater. Dat kan simpelweg gewoon niet. Stel je moet twee websites op nummer een krijgen, welke kies je dan? Ook moet een baancombineerder flexibel zijn en goed kunnen plannen. Wanneer je twee banen combineert is het belangrijk om ‘nee’ te kunnen zeggen. Het is niet de bedoeling dat je bij de ene baas het werk voor de ander zit te doen en vice versa.