TiNDLE komt met plantaardige kip zonder tok

Meet TiNDLE. Nieuwe kip zonder de tok, zonder antibiotica, zonder hormonen. Plantaardige kip dus. Smaakt, proeft en ruikt als kip mét tok. En bevat ook net zo goed flink veel eiwitten en vezels. Omdat bijzijn, meemaken is, is ondergetekende de proef op de som gaan nemen. Tipje van de sluier: veelbelovend!

Er is plantaardige kip en er is TiNDLE

Mogen we eerlijk met je zijn? Mogen we! Mooi. Vlees komt er hier sporadisch binnen, net als de plantaardige look-a-likes. Staat er vegetarisch op het menu, dan hoeven er niet zo nodig allerlei toeters en bellen bijgehaald te worden. Eerlijk is eerlijk, veel vleesvervangers lijken in de verste verte niet op echt vlees, en dat is toch juist wat je wil als je het in huis haalt? Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, dat ook. Moraal van het verhaal: vleesvervangers staan bij ondergetekende in principe altijd 3-0 achter. Met de nadruk op ‘in principe’, want die vlieger gaat niet op als je TiNDLE beter leert kennen.

Sinds een tijdje is TiNDLE (all the way from Singapore) in het land en is hun paradepaardje – de plantaardige kip – in een aantal restaurants te proeven. Hoe ze in ons culinaire kikkerlandje zijn belandt? Hollanders zijn altijd wel voor voedselinnovaties te porren. Willen ze heel Europa aan het TiNDLE’en krijgen, dan kunnen ze hier een vliegende start maken, zo is de verwachting. Momenteel is het bij één van onze favoriete koffie go-to adressen in A’dam te testen; Coffee & Coconuts. Als één van de weinige restaurants in Amsterdam (ze zijn op twee handen te tellen, TiNDLE weet wat ze wil). Van eenheidsworst zijn ze niet. Ze laten chefs zelf hun duurzame ding doen en experimenteren met hun plantaardige product.

Wie die ‘ze’ zijn? De snelgroeiende food-tech start-up Next Gen Foods (2020). Klinkt heel fancy en dat zijn ze ook, zo blijkt. Kip van planten = TiNDLE. Deze start-up is het duurzame antwoord op ‘kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip.’ Wereldwijd een groener voedselsysteem, daar zijn ze voorvechters van.

TiNDLE Vegan Bao Coffee & Coconuts

Photo credits: TiNDLE

Dat chefs hun ding met TiNDLE mogen doen, valt bij chef Kimberly Stubing in de smaak: “Het meest geweldige aan TiNDLE is de textuur – het heeft vezels. Het product is enorm veelzijdig in gebruik en ik ben iedere keer als ik ermee gekookt heb opnieuw onder de indruk. We hebben in ons restaurant gekozen voor gebakken TiNDLE op een bao; een volledig plantaardig gerecht. Niet van echte kip te onderscheiden.”

En daar is echt nul komma niks aan gelogen. Het is heel lekker kippig en het heeft een beste bite. De alleraardigste plantaardige versie van kip dat we tot nu toe hebben geproefd. Heus waar!

Wil je weten in welke restaurants in Amsterdam TiNDLE wordt geserveerd, kijk dan op www.tindle.com.