Thuiswerken: het verschil voor introverten en extraverten

Ruim één derde van de bevolking is introvert. De meeste werkplekken zijn tegenwoordig ingericht op extraverte personen. Zeker na de lock-down zal er een hoop veranderen. Bovendien is het verschil tussen thuis- en op kantoor werken enorm voor een introvert persoon. Thuiswerken zal voor introverten beter aanvoelen dan voor extraverten.

Na een jaar thuiswerken hebben de meeste mensen inmiddels een aangename werkplek om te vertoeven. Zet de verwarming lekker warm, installeer je met een dampende mok thee of koffie achter je bureau met verse bloemen en de werkdag kan beginnen. Als het meezit heeft je werkgever een comfortabele bureaustoel voor je geregeld en ben je voorzien van een degelijke computer om zo productief mogelijk je dagen te vullen. Misschien heb je geen reiskosten meer maar je zult merken dat je energierekening aanzienlijk is gestegen. Logisch want de radiator verwarmt de hele week je huis. Het scheelt wanneer je de verwarming alleen gebruikt in de ruimtes die je daadwerkelijk gebruikt!

De behoeften van een introvert
Een introvert persoon is rustig, behouden en gereserveerd, hij of zij heeft behoefte aan een fijn en rustig plekje voor zichzelf. Rust, reinheid en regelmaat zijn erg belangrijk en een kalme ruimte past hierbij. Thuiswerken is voor iemand die van nature introvert is eigenlijk heel erg prettig. Er zijn minder prikkels, minder sociale druk en je kunt je omgeving zo geriefelijk mogelijk maken als jij dat wil. Introverte personen zullen vanuit huis prima presteren maar er zijn ook struggles.

Waar lopen ze tegenaan?
Een introvert persoon kan goed luisteren, analyseren en denken in oplossingen. Hij of zij floept er nooit zomaar wat uit. In een digitale meeting kan de introvert ondergesneeuwd worden door extraverte personen die constant het hoogste woord voeren. Daar is moeilijk tussen te komen. Zonde! Want ook al zegt een introvert persoon niet veel, wat hij of zij zegt is erg waardevol. Ze zijn op zoek naar diepgang in een conversatie.

Weer naar kantoor
Er komt een moment dat we weer met z’n alle op kantoor zitten. Deze werkplekken zijn niet hetzelfde als voor de crisis. Vaak worden werkplekken gedeeld, zit je met meerdere mensen in één ruimte en is er minder ritme. Niet de ideale situatie voor een introvert. Zeker niet nadat hij of zij is gewend aan een kalme werkomgeving. Terugkeren naar kantoor kan erg overweldigend zijn en het is goed om het hier met je werkgever over te hebben. Jouw behoeften mogen er zijn! Wanneer je eerlijk bent komen je kwaliteiten ook veel beter tot uiting.

De behoeften van een extravert
Kort door de bocht kun je stellen dat extraverte mensen meer praten, socialer, avontuurlijker en meer open zijn. Daarom is thuiswerken voor een extravert stukken ingewikkelder dan voor een introvert. Ze hebben behoefte aan reuring en mensen om zich heen. Vaak heeft een extravert persoon een groot netwerk en hij of zij praat graag over koetjes en kalfjes.

Waar lopen ze tegenaan?
Als vanzelfsprekend is thuiswerken niet helemaal het ding van een extravert. Ze leven op wanneer ze een praatje kunnen maken met een collega en via zoom is dit niet hetzelfde. Alle sociale momenten zijn verdwenen en daardoor overheersen gevoelens van eenzaamheid. Dit kun je deels oplossen door zo nu en dan een wandeling in te plannen met een collega, muziek aan te zetten en deel te nemen aan digitale activiteiten. Één ding is zeker: ze staan te popelen om terug te gaan naar kantoor!

Terug naar kantoor
Voor de een (extravert) is het een feest en voor de ander (introvert) een struggle: terug naar kantoor. De extravert voelt zich als een vis in het water maar de introvert stapt uit zijn of haar comfort zone. Niks mis om zo nu en dan je veilige bubbel te verlaten (daar groei je van) maar je moet je wel op je gemak voelen. Wanneer je steeds over je grenzen gaat, ben je op een gegeven moment doodmoe en presteer je minder goed.

Rustmomenten en stilte
Tijdens het thuiswerken is het voor een introvert veel makkelijker om zich te focussen. Ze zijn niet gesloopt aan het einde van de dag. Dit komt omdat je thuis in een kalme, aangename omgeving werkt met voldoende rustmomenten, afgezonderd van prikkels. Probeer dit mee te nemen naar de post-corona werkvloer. Bespreek met je werkgever of het mogelijk is om een paar dagen vanuit huis te blijven werken.