The coolest & most conscious kid on the block

Dan moeten we het wel over Bondi Wash hebben. Het design, de winkels, de beelden en de plek waar het vandaan komt. Alles aan dit merk is té cool! Bondi Wash, zoals de naam het al zegt komt uit de wijk Bondi is Sydney.

Belinda Everingham is de founder van Bondi wash & is een Bondi Local. Bondi Wash is opgericht nadat Belinda erge hoofdpijn ervoer bij het gebruik van “Spray & Wipe” schoonmaakproducten. De gedachte “Wauw, als het dit met mijn lijf doet, wat doet het dan met de rest van het milieu?” was Belinda’s motivatie om over te stappen naar natuurlijke schoonmaakmiddelen. Echter vond ze hiervan dat deze vies roken en/of niet goed werkte! En zo was Bondi Wash geboren. Een merk dat prachtige, luxe, natuurlijke home producten en persoonlijke verzorgingsproducten maakt die zeer effectief zijn en geweldig ruiken, zonder de chemische geur en ingrediënten!

Erin van Nourished Nederland stelde Belinda een aantal vragen:

NN: Je liefde voor een natuurlijk leven is dat iets dat je altijd probeert na te leven?
BE: Ja, maar het is onmogelijk om alles goed te doen en te onderzoeken. Er is eigenlijk een bewustzijns-probleem rond ‘natuurlijke’ producten. We hebben onlangs gekeken naar het ontwikkelen van gezichtsmaskers voor éénmalig gebruik in Korea. Maar we ontdekten dat 5% van de bevolking/testgroep irritaties ervaart, we lanceren geen product als het mogelijk irritatie kan veroorzaken.

NN: Hoe verzeker je dat de Bondi Wash producten geen irritatie veroorzaken?
BE: Voordat we een product lanceren testen we het op een spectrum van mensen met een gevoelige huid – allerlei verschillende gevoeligheden/irritaties. We hebben maar heel weinig klachten met betrekking tot irritatie over onze producten. De baby collectie is het zachts als iemand zich zorgen maakt over irritatie – deze producten worden gebruikt door zowel kinderen als volwassenen met een gevoelige huid.

NN: Dus mensen met psoriasis, auto-immuun huidaandoeningen en extreme gevoeligheid hebben een zeer lage kans op een geïrriteerde huid?
BE: Ja, we krijgen geweldige feedback van mensen met die huidaandoeningen. We doen veel onderzoek naar onze ingrediënten. We weten dat etherische oliën irritatie kunnen veroorzaken, dus we onderzoeken de oliën die minder snel irriteren.

NN: Het kiezen van natuurlijke producten is op dit moment erg ‘cool’ en ‘in de mode’, maar ik denk niet dat mensen zich realiseren hoe ernstig/serieus het is dat iets ‘niet natuurlijk’ is of dat het ‘chemisch gebaseerd’ is. Ingrediënten in huidverzorgingsproducten kunnen serieuze gezondheidseffecten hebben! We moeten ons afvragen waarom regeringen niet meer beleid voeren over wat er in deze producten thuishoort.
BE: Absoluut! Ik heb onlangs een documentaire bekeken over hormoon-ontregelaars. Het was een Europese documentaire die twee verschillende vrouwen testte op een reeks verschillende chemicaliën. Interessant was dat één van de vrouwen een hoog gehalte aan deze chemicaliën in haar lijf had, ondanks dat zij prioriteit gaf aan natuurlijke producten en een biologisch dieet. Achteraf bleek dat deze vrouw op een boerderij was opgegroeid en tijdens haar jeugd en adolescentie aan veel pesticiden was blootgesteld. Helaas doet de Europese Commissie er weinig aan, omdat het een ongelooflijke kostenpost zou zijn om af te stappen van al deze pesticiden die momenteel in de landbouw en voedselindustrie worden gebruikt. Het is dus een heel complex probleem. Zelfs Europa met hogere normen dan veel andere landen worstelt met het reguleren van chemicaliën.

NN: Gelooft je dat natuurlijke producten eindelijk de kwaliteits- en prestatienormen halen die vergelijkbaar zijn met die van conventionele producten?
BE: De kosten van natuurlijke producten zijn altijd hoger omdat de ingrediënten niet in een lab worden gemaakt, ze komen van echte planten. Als je een product ontwerpt moet je er zeker van zijn dat de ingrediënten leverbaar zijn. Het is duurder om natuurlijke ingrediënten in te kopen, de prijzen fluctueren aanzienlijk, afhankelijk van het seizoen en de oogst. Qua effectiviteit denk ik dat natuurlijke producten net zo goed kunnen zijn. De feedback die we van onze Bench Spray (Allesreiniger) krijgen is eigenlijk dat deze effectiever is dan degene die je in de supermarkt vindt

NN: En de Bondi Wash producten worden onafhankelijk getest in een lab voor de werkzaamheid van het doden van ziektekiemen? Wat waren de resultaten van die tests?
BE: We hebben de Yoga Mat Spray, Bench Spray (allesreiniger), Mist Spray (roomspray), Travel Spray, en de Handdesinfectie spray onafhankelijk getest. De resultaten toonden aan dat ze allemaal 99,9% – 99,99% van de ziektekiemen doden.

NN: Dus mensen kunnen zich echt veilig en zeker voelen als ze de producten in hun huis gebruiken? Veel veiliger dan een product zoals Dettol of sommige hand ontsmettingsproducten met ingrediënten zoals Triclosan.
BE: Ja, dat denk ik wel. Veel mensen associëren schoon met die chemische bleekgeur, maar dat doe ik niet. Toxische ingrediënten zijn niet nodig om bacteriën te doden.
NN: Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van bleekwater op het immuunsysteem en het ademhalingssystemen van kinderen. Het is aangetoond dat regelmatig contact met producten op basis van bleek kinderen meer vatbaar kan maken voor huidaandoeningen zoals eczeem, dus het is zeker iets om buiten je huis te houden.

NN: Met zoveel “biologische” of “natuurlijke” producten op de markt, wat zijn enkele van de belangrijkste kenmerken waar mensen op kunnen letten om te bepalen of het product “echt-natuurlijk” of “nep-natuurlijk” is. Omdat mensen zich vaak niet realiseren dat een product biologisch of organic kan worden genoemd zonder dat er iets biologisch inzit. Het kenmerk zit gewoon in de naam of branding verwerkt.
BE: Er zijn best veel natuurlijke ingrediënten die je niet biologisch kunt krijgen, daarom zou ik een label met ‘organisch/biologisch’ niet meteen op het label vertrouwen. Wanneer wij biologische ingrediënten kunnen inkopen doen we dat.
Er zijn enkele producten, zoals onze lippenbalsem en nachtbalsem waarvan de ingrediënten 99% biologisch zijn, maar meestal is het vrij moeilijk om 100% van de ingrediënten biologisch te vinden. De twee dingen die ik altijd op zoek op labels zijn synthetische geur en het gebruikte conserveringsmiddel. Als het product phenoxyethanol, methylisothiazolinone (MIT/ CMIT), geur of parfum vermeldt, weet ik onmiddellijk dat het geen natuurlijk product is.

NN: Wat zijn goede conserveringsmiddelen waar wij als consument blij mee moeten zijn?
BE: Glyceryl caprylate, natriumbenzoaat en kaliumsorbaat zijn conserveringsmiddelen gebruikt in voeding die wij ook gebruiken. Soms vereist het product geen extra conserveringsmiddelen, omdat de oliën en andere natuurlijke ingrediënten effectief genoeg zijn, zoals in ons afwasmiddel, en het wasmiddel. Ik denk dat het belangrijk is dat cosmetica een soort conserveringsmiddel bevat omdat hierin makkelijker bacteriën groeien. Dat is gevaarlijk voor de gebruiker omdat het schimmelaandoeningen en huidirritaties kan aanwakkeren. Het conserverende ingrediënt en de overige ingrediënten moeten perfect uitgebalanceerd worden.

Benieuwd naar meer Bondi Wash? Check de reviews op de website.

Love & Sunshine,
Erin en Floor

Volg ons op voor meer Nourished Nederland op: Facebook & Instagram
Of neem een kijkje in de webshop of blog: Nourished Nederland