5 restaurants in Amsterdam waar je in 2023 graag eet

Wil jij alleen eten bij restaurants in Amsterdam die écht de moeite waard zijn? Dan hebben wij een lijstje! Omdat we dol zijn op lijstjes en zelf ook altijd op zoek zijn naar de parels van de stad. Want als je een avondje uit gaat, wil je het goed doen. Dit zijn de restaurants in Amsterdam waar je in 2023 graag eet. 

Daarvoor hoeft de tent in kwestie heus geen Michelinster te hebben. Smaak. That’s all. Omdat smaak alles omvat wat je zoekt als je elders aanschuift: een knap interieur, goede wijnen en een fijne keuken. Dit zijn volgens ons de béste restaurants van Amsterdam in 2023.

Café Garçon

Deze Franse bistro is onlangs in Amsterdam Oud-Zuid neergestreken en oui oui, daar wil jij ook een vorkje prikken. Bij Café Garçon kun je terecht voor déjeuner, apéro en diner. De plek aan de Johannes Verhulststraat is nu al zeer geliefd, dus reserveren moet wel even. Eenmaal een plekje bemachtigd in de knusse bistro? Ga dan voor de steak tartaar, deze was goddelijk. Overigs waren wij al net zo lyrisch over de blini’s met zalm en de traditonele oeuf mayonnaise. Uiteraard hebben ze ook oesters – houden wij van -, en escargot, al zijn wij zelf niet zo slakkerig.

Restaurant Nela

Op de Zuidas in Amsterdam, in het gloednieuwe gebouw The Valley, zit een eveneens nieuw restaurant, Nela. De internationaal gerenommeerde chefs Hari Shetty en Ori Geller werken puur en precies, dat is dan ook waar Nela voor staat. Dat de chefs gedreven en ambitieus zijn, merk je aan alles.

Het interieur is kosmopolitisch met pure vormen en onbewerkte materialen. Op de menukaart vind je een divers aanbod met sharing dishes die op open vuur, voor jouw ogen worden bereid. Onze favoriet? De Tuna Carpaccio.

Helling 7

We zijn er nog niet geweest, maar hebben van horen zeggen dat Helling 7 een must is om een keer te reserveren. Deze plek in Amsterdam Noord tussen het water en de schepen, doet ruig aan, maar je eet er zeer smakelijk, gewoon met wit tafellinnen en alles. Je bestelt er een menu en laat je de rest van de avond verassen door de chef.

Chez Nina

Nog nóóit heb ik een nieuwkomer zo vaak voorbij zien komen. Iedereen op social media heeft het over Chez Nina. De neo-bistro van Zweedse chef Nina Olsson. De nieuwe aanwinst op het Van Limburg Stirumplein stelt dan ook zeker niet teleur. Door het shared dining concept kun je verschillende gerechten proberen en ze waren allemaal verrukkelijk. En jawel: ook nog 100 procent vega!

chez nina

Het menu van Chez Nina is gebaseerd op plant based ingrediënten en verandert (net als de ingrediënten) met het seizoen. Onze favoriet?  De peanut bucatini met Cavolo Nero, de brioche berries na en de zalige chardonnay. Mogen we die ook even noemen? Echt een aanrader.

Café restaurant Metro

Bij Metro op de Asterweg in Amsterdam-Noord kun je zeven dagen in de week een vorkje prikken. Op de kaart staan ongecompliceerde gerechten, zeer smakelijk en begeleid met (veel natuurlijke) wijnen. Fijne tent, met nu nog geen maandelange wachtlijst. Dat is ook wel eens fijn in Amsterdam.

Bakkerij Loof

Ze hebben het weer geflikt, de mannen van Binnenvisser, Cornerstore en Twee Prinsen hebben dit keer een bakkerij geopend. Dé plek voor (zuurdesem) brood, koffie en boeken… want naast je bakkie en iets lekkers, biedt de tent ook genoeg leesvoer. Origineel en erg knus om een ochtendje te hangen en ontspannen.