Het bloednieuwe Botanica geeft groenten een glansrol

Aan je dagelijkse groentetax komen als je buiten de deur eet, is meestal zo makkelijk nog niet. Think twice! Wacht maar tot je bij Botanica Kitchen, Garden & Bar aanschuift. Hier runt topchef Bas Hoog sinds begin september de toko. Wie deze beste man kent, weet dat hij goed gaat op koken met veel groen en Nederlandse producten. 

Botanica doet haar naam eer aan

Verstopt in het allurerijke hotel voco The Hague is restaurant Botanica neergestreken. Gesetteld in een voormalig bankgebouw komt de charme je bij de entree meteen tegemoet. Hier hebben ze kaas gegeten van hoe er een goede eerste indruk wordt gemaakt. In de richting van restaurant Botanica maken authentieke elementen ruimbaan voor hedendaags design. Strak, ruimtelijk, fris en vol groen.

Restaurant Botanica Den Haag

Nature served on a plate

Dan de keuken. Chef Bas Hoog heeft er de touwtjes in handen. Geen onbekende in de culinaire scene, want gewerkt bij onder andere Le Cirque, Niven* en Fred**. Bij deze laatste twee heeft hij zich meer en meer op koken met groenten gericht. Noem het gerust geperfectioneerd. Met zijn voorliefde voor groenten, vooruitstrevende blik en oog voor de seizoenen houdt de kok die het liefst op gevoel kookt er een moderne visie in de keuken op na.

Hoe hij zijn keuken bij Botanica zou willen omschrijven? “Noem het de Nederlandse keuken (mijn mooiste leveranciers zijn het Westland en de Noordzee) met als inspiratie het 80/20-concept. Mijn hart ligt bij groenten. En boter! Groenten vormen altijd de basis, vlees en vis voeg ik er meer als garnituur bij. Een toegankelijke manier om elke eter wat bewuster over zijn / haar bord te maken. Daarbij vind ik het belangrijk om ingrediënten volledig op te maken én bovenal om lekker te eten. Als iets lekker is en het is toevallig vegan, dan is dat mooi meegenomen. Een doel op zich zal het voor mij nooit worden.”

Botanica restaurant groenten Den HaagBotanica restaurant groenten Den Haag

Terugkomend op die 80/20 geeft Hoog aan: “80% van het menu bestaat bij Botanica uit groenten, 20% uit proteïnen (in elke denkbare vorm).” Om je een idee te geven wat er zoal op het menu staat: langzaam in de schil gegaarde gele biet met een crème van gele wortel en kurkuma, en een botersaus met mandarijn en zeewier. Ook heel lekker: makreel, gegrild op een robatayaki, een Japanse stenen houtskoolgrill geserveerd met een lavasolie-karnemelkvinaigrette, koolrabi en witte aalbessen. Favoriet van de tafel: selderij met meiknol, rogge en parelhoen.

En je bent een kok die groenten lovet of je bent het niet, en dus kent het toetje ook een ‘groen’ accent: duindoornbessen met gekarameliseerde witte chocolade, yoghurtparfait en – daar is ‘ie – gemarineerde pompoen. Hoogtepunt!

Botanica restaurant Den Haag dessert

Vis…uhh groente moet zwemmen

Omdat Botanica vindt dat er tijdens het eten geschonken en geklonken mag worden, hebben ze een waslijst aan wijnen. Veel duurzame wijnen en zelfs een paar vegan versies ertussen. Echt dik in orde en uitgeserveerd door een paar Botanica’ers die weten hoe het heurt. Vol(!) kennis en met oprechte glimlach. Zin hebben ze er in.

Aan het einde van de rit zit je niet zo barstensvol als je bij het idee van 5 gangen + amuse zou hebben. Is dat erg? Nee hoor! Zonder food baby naar huis kunnen we best aan wennen. Toch hadden de porties à la grootte van een tussengerecht her en der nét een tikkeltje groter mogen zijn. Net iets vullender, net iets meer waar voor je geld. Smakelijk!

Het gloedjenieuwe Botanica zit in hotel voco The Hague, Kneuterdijk 8 in Den Haag.