Dé perfecte glutenvrije alcoholische versnapering: cider

Bij een borrel drink je al snel: wijn of bier… maar je kunt ook een fles cider optrekken, een gefermenteerde fruitsap van appels waardoor een alcoholische versnapering ontstaat. Denk je nu: cider? Dat is toch mierzoet… kan, maar er zijn meer dan 10.000 verschillende appels en de ene is de andere niet. Er zitten dus grote verschillen tussen cider. Of je nu in de mood bent voor droog of fris, er is voor ieder wat wils.

Voor een glas cider zijn ongeveer vijf tot zes flinke appels nodig die in oktober worden geoogst. Nadat de appels geplukt, gewassen, gemalen en geperst zijn, gaat het sap in vaten om te vergisten. Suikers worden omgezet in alcohol en voilà: cider! En dit proces vindt al zo’n 5000 jaar, kun je nagaan, het drankje is ouder dan het Romeinse rijk. Cider is fruitiger dan bier en verfrissender dan wijn. Bij een zoetere cider is het aan te raden om er ijs bij te doen om de smaak iets te nuanceren, maar ik ben vooral fan van de Stassen Brut, een mix van zoete appels, cider appels en peer. Deze variant smaakt bijna net als champagne! Zo werd het drankje overigens ook gedronken na de tweede wereldoorlog toen champagne niet voor handen was.

Stassen serveer je in een champagne flûte
Laats had ik een event waar de cider rijkelijk vloeide en de Stassen cider werd in een champagne flûte uitgeschonken. Zo heurt het ook! Stassen heeft een frisdroge smaak en bevat 7.4 % alcohol. Stassen is een echt familiebedrijf en gaat al jaren mee, de appels komen uit de beste appel vallei in Belgie. De fles ziet er sjiek uit maar is wel goedkoper dan champagne! Wij weten wel wat er geschonken gaat worden op partijtjes: Stassen!

cider

Naast Stassen heb je Old Mout uit Nieuw-Zeeland, Apple Bandit en natuurlijk het Nederlandse Jillz. Deze laatste is overigens ontwikkeld door een Zweedse dame, Sofie Eliasson, die vanuit Zweden naar Nederland verhuisde om bij Heineken aan de slag te gaan. Waar in Zweden de cider rijkelijke vloeide tijdens een borrel kon ze er hier geen vinden. Daarom bedacht ze zelf het inmiddels populaire drankje: Jillz. Tegenwoordig wordt cider dan ook in Nederland steeds vaker gedronken en het mooie is: het drankje is glutenvrij en wordt via een natuurlijk proces geproduceerd. Wat wil je nog meer? Glaasje cider dan maar?