Tips om een outplacementtraject succesvol te doorlopen

Heeft je werkgever aangeboden om een outplacementtraject op te starten? Doen! Outplacement is een kans die je met beide handen aan moet grijpen. Met behulp van dit traject krijg je niet alleen hulp bij het verwerken van het ontslag, maar vergroot je ook je kansen aanzienlijk bij het vinden van een nieuwe baan. Kortom: zeker de moeite waard om hiermee aan de slag te gaan.

Maar wat moet je jezelf hierbij voorstellen en hoe zorg je ervoor dat je dit traject succesvol doorloopt? Hieronder geven we enkele tips om je hierbij te helpen.

Laat je goed informeren over de verschillende bedrijven

Er zijn verschillende bedrijven beschikbaar voor outplacement. De kans is groot dat jouw werkgever al ervaring heeft met diverse bureaus. Wanneer je echter outplacement krijgt aangeboden, betekent dit niet dat je klakkeloos akkoord moet gaan met het bureau dat zij gekozen hebben.

Meestal valt hier eenvoudig over te onderhandelen. Wil je er dus zeker van zijn dat je op de juiste plek zit? Bespreek dan de verschillende mogelijkheden en laat je ook informeren over andere bureaus. Zo ontdek je het bureau dat bij jou past.

Stel je verwachtingen bij

Natuurlijk is het fijn om geholpen te worden bij het vinden van een nieuwe baan. Toch is het wel belangrijk om realistisch te blijven en waar nodig je verwachtingen bij te stellen. Houd er rekening mee dat het traject ook geen wonderen kan verrichten.

Als jij je stug vast blijft houden aan het vinden van een functie die eigenlijk nog maar nauwelijks bestaat, dan is de kans op succes klein. Het is daarom belangrijk om open te staan voor allerlei verschillende mogelijkheden en waar nodig je verwachtingen aan te passen.

Wees eerlijk over wat je zoekt

Waarschijnlijk heb je al een goed idee van wat je zoekt. Misschien ook niet. Misschien hoop je wel een hele andere kant op te gaan, maar heb je geen idee hoe je dit aan moet pakken. Het is belangrijk dat je dit voor jezelf duidelijk krijgt. Het outplacementteam kan hier ook bij helpen. Zij kunnen samen met jou je talenten en interesses op een rijtje zetten en ontdekken wat bij je past.

Dit hoeft bovendien ook niet direct een geheel andere baan te zijn. Je kunt ook samen de mogelijkheden tot omscholen onderzoeken of misschien wel als zelfstandig ondernemer beginnen. Ook wanneer dit een wens van je is, kan het outplacementteam je bijstaan en op weg helpen.

Investeer hier voldoende tijd in

Verwacht zeker niet dat bij outplacement alles voor je gedaan wordt. Er wordt echt gerekend op eigen inbreng. Jij moet laten zien wat je wilt en wat je nodig hebt om een nieuwe baan te vinden.

Dit betekent ook dat je met eigen initiatief moet komen en echt actief aan de slag moet gaan met hun tips. Het team gaat niet voor je op zoek naar een nieuwe baan. Ze gaan er ook niet bij zitten tijdens een sollicitatiegesprek. Uiteindelijk moet je het zelf doen. Ze kunnen je wel klaarstomen en voorbereiden voor dit belangrijke moment.