Jouw ongezonde eetgewoontes heb je van je ouders

Grijp jij naar chocolade als je stress hebt? Of stort jij je midden in de nacht gretig op een zak chips? Volgens nieuw onderzoek heb jij deze ongezonde eetgewoontes van je ouders. Jawel. Van je liefhebbende pa en ma.

Experts uit Engeland en Noorwegen hebben zich op emotioneel eetgedrag geworpen en zagen meteen een link met opvoeding. De studie, gepubliceerd in ‘Child Development’ toont aan dat ouders hun kinderen vaak eten geven om ze te troosten. Hierdoor ontwikkelen kinderen al op jonge leeftijd gekke eetgewoontes. Ouders die zelf emotionele eetbuien hebben, geven dit gedrag over op hun kinderen. De onderzoekers onderzochten ongeveer achthonderd vierjarigen uit Noorwegen en namen deze kids nogmaals onder de loep op zesjarige, achtjarige en tienjarige leeftijd.

Silje Steinsbekk, hoofdonderzoeker en professor op de Norwegian University of Science en Technology vertelt aan The Independent: “Emotioneel voeden triggert emotioneel eten en andersom. Eigenlijk kom je van jongs af aan een een vicieuze cirkel terecht. Kinderen die bij iedere huilbui een snackje krijgen, zullen de rest van hun leven hunkeren naar troost eten.”

Als je hierover nadenkt, is het niet zo verassend. “Ouders hebben veel invloed op het eetgedrag van hun kinderen” zegt Claire Thornton-Wood, een bekende diëtist. “In mijn carrière heb ik verschillende voorbeelden gezien van ongezond eetgedrag bij jonge kinderen. Het ergste geval vond ik een kind dat alleen maar voedsel van één bepaalde afhaalketen wilde eten. Verder niets. Of kinderen die overal ketchup op willen. Zelfs op het ontbijt… En dit mag je niet als normaal eetgedrag bestempelen. Je kunt beter ook niet klagen over je gewicht waar kinderen bij zijn.”

Grenzen
Het gaat erom dat je als kind weet waar de grens ligt. Kreeg jij veel suiker? Dan hunkert je lichaam de rest van je leven naar suiker. Eet je iedere dag hetzelfde? Dan leer je niet dat gevarieerd eten normaal is. Dus wil jij iedere dag een groot stuk chocolade? Dan weet je nu waar die drang vandaan komt. Volgens dit onderzoek dan…