Nog op zoek naar de matchende wijnen voor bij je kerstdiner?

Grapedistrict you just made my day. Nagenoeg briljant, als je het ons vraagt, is de nieuwe service waarbij een sommelier jou passend wijnadvies geeft voor jouw kerstmenu. Het is heel simpel want je mailt alle gangen naar menu@grapedistrict.nl en je ontvangt binnen één dag op maat gemaakt wijnadvies. Ideaal om jouw kerstdiner tot in de puntje geregeld te hebben, want als de wijn goed is, vermaakt iedereen zich prima aan tafel!

wijnadvies

Noem het het beste pre-kerstgeschenk waardoor de voorbereidingen allemaal iets soepeler verlopen. Want ik weet niet hoe het er bij jou voor staat, ik krijg al aardig de kriebels als ik denk aan wat ik allemaal nog in huis moet halen. Mijn hoofd barst uit elkaar van alle to-do’s en dan is het fijn om ook ergens niet over na te moeten denken. Wat drinkt men bij een amuse met rivierkreeftjes, zou het een bubbel of toch een chardonnay zijn? En welke wijn schenkt men in hemelsnaam bij een venkelsoepje? Of bij een heftig visgerecht zoals coulibiac met zalm? Een witte bourgogne of toch rood? Wij kunnen alleen maar gissen terwijl de sommelier van Grapedistrict het antwoord voor je heeft. Geniaal vinden wij! Daarom heb ik vandaag als de wiedeweerga mijn kerstmenu verzonden en dankzij wijninkoper en sommelier Thijs van Vugt weet ik précies welke wijn bij welk gerecht past.

Rivierkreeftjes op bedje van sla

Vouvray Brut – een frisse bubbel, is lekker bij binnenkomst en deze combineert ook nog goed met het ziltige van de rivierkreeftjes.

Venkelsoep

Soep is een gerecht dat zeer lastig te combineren is met wijn. Mocht je toch soep willen serveren zou ik gaan voor de Vicario Soave – een medium stevige witte wijn uit noord-oosten van Italië. Deze is bestand tegen het romige van de venkelsoep. Venkel is een ingredient waar een licht bittertje inzit en deze komt ook weer terug in de wijn. Pas op dat je de soep niet te zout maakt – dat zou het fruit in de wijn dood kunnen slaan.

Coulibiac (zalm)

Dit gerecht vraagt om een wijn die fris genoeg is voor de zalm maar voldoende body heeft om het bladerdeeg op te vangen. De wijn die wat ons betreft het beste hierbij gaat is de Hannes Reeh Chardonnay. Deze wijn rijpt op eikenhouten vaten wat hem net wat steviger en complexer maakt. Doordat deze Chardonnay uit Oostenrijk komt behoudt hij wel mooie frisse tonen.

Kaasplank

Als er verschillende soorten kaas worden gegeten zoeken we een wijn die voldoende aansluit bij het grootste gedeelte van alle kazen. Je kan je voorstellen dat het smaakprofiel van een frisse geitenkaas anders is dan een rijpe blauwschimmelkaas. Onze Lucale Appassimento is een rode wijn die gemaakt wordt van ingedroogde druiven en daardoor rijker en zachter is en is mooi te combineren bij de meeste kazen. Een ander optie zou zijn onze Sauternes, een frisse, zoete wijn uit het zuiden van Frankrijk. Deze dessertwijn gaat heerlijk bij de sterkere kazen zoals blauwe kaas, maar heeft tegelijkertijd een klein zuurtje erin zitten.

Champagne framboos taart

Dit dessert heeft vooral veel fruit aroma’s en het zuivere van Champagne. Qua dessertwijn gaan we hier op zoek naar een witte dessertwijn met niet al te veel suikers. Hier zou ik gaan van een Moscato d’Asti; een dessertwijn met een laag alcohol percentage en een lichte sprankel. Mooi om je avond mee af te sluiten.

wijnen
Meer weten? Kijk snel op Grapedistrict.nl