Nitro Coffee: wat is het en is het gezond?

Nitro Coffee was vorige zomer je-van-het en de nieuwste trend op het gebied van koffie. Maar wat is het eigenlijk? Nitro brew, ofwel nitro koffie is koude koffie waaraan stikstof (nitrogen) is toegevoegd, waardoor er ‘prik’ ontstaat. Wat je krijgt is een zacht bittere koffie met een romige schuimlaag. Het lijkt op bier, maar dan zonder alcohol.

De koffie wordt getapt – vandaar die schuimlaag – en is  vooral in Amerika populair. In Nederland is het goedje schaars verkrijgbaar, tot nu. Bij Starbucks kun je straks namelijk een ijskoude Nitro Cold Brew halen. Perfect in de zomer.

Is het gezond?
Nitro Coffee is niet per se gezond maar het is wel gezonder dan een cappuccino, latte of pils. Het is goed te drinken zonder suiker en er is zelfs geen melk nodig. Dit komt omdat de koffie vanzelf romig wordt door de stikstof. Bovendien bevat koffie veel antioxidanten die het verouderingsproces vertragen en het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Nitro Coffee wordt gemaakt van donkere koffiebonen met een lagere zuurgraad, hierdoor heb je ook nog eens minder kans op brandend maagzuur.

cold brew

We proberen het gewoon!
Afgelopen weekend was ik in London. Daar kun je bijna overal een ‘Cold Brew’ bestellen, zo noemt men het drankje op de kaart. Natuurlijk was ik heel benieuwd naar dit spul, en mijn verwachtingen waren hoog! Maar goed. Het viel tegen… in plaatst van een drankje uit de tap kreeg ik een flesje en een mok met ijs. Niks schuimlaag, ook geen prik. Voor mij was de eerste slok ook meteen de laatste slok want het smaakt écht naar koude bittere koffie. Niet zoet en niet romig. Maar goed: smaken verschillen en mijn vriend vond het wél oké.

Lees ook: Is ‘kurkuma latte’ de nieuwe gezondheidsdrank?