Met Motel a Miio haal je duurzaam Portugees keramiek in huis

Is het een hotel langs de snelweg (want ‘motel’)? Is het een Mediterraans restaurant? Neen, Motel a Miio is een servieslabel (en meer! daarover zo meer) dat in steeds meer huishoudens huishoudt. Begonnen tijdens een trip langs de Portugese kust en nu – 6 jaar later – heel Europa aan het enthousiasmeren voor keramiek. Portugees keramiek. We spraken één van de founders en art director Anna von Hellberg over hun reis.

Story of Motel a Miio

Wat eksters met glimmend waar hebben, hebben wij met servies. Serviesgoed van keramiek als het even kan. Genoeg kan je er nooit van hebben, wat jij? Omdat er anno nu nogal wat serviesmerken van keramiek de wereld in worden geslingerd, was ondergetekende benieuwd wat Motel a Miio anders doet, anders maakt. Toen we lucht kregen van hun duurzame karakter groeide de interesse en dus hingen we laatst aan de lijn met Anna.

Motel a Miio keramiek servies Motel a Miio keramiek servies

Founders Anna en Laura gaan way back. Ze kennen elkaar sinds hun middelbare schooltijd. Naast hun creatieve achtergrond (Anna art director, Laura illustrator / grafisch ontwerper) delen ze hun liefde voor reizen. Once upon a time…Anna: “In 2016 gingen we samen met Laura (+ fam) op familietrip naar Portugal. Daar startte – zo blijkt nu – ons verhaal van Motel a Miio. Altijd al hadden we het idee om samen iets creatiefs te doen. Toen we in 2016 met beide families op vakantie gingen, hadden we een etentje in een Portugees restaurant. Toen het eten werd uitgeserveerd, viel ons ook op de prachtige borden. We vroegen de ober waar de borden vandaan kwamen en gingen er de volgende dag gelijk langs.”

De twee mom friends hadden aardig wat moois op het oog. Alleen hoe dit thuis (lees: Duitsland) te krijgen? “We vroegen onszelf af waarom we niet veel meer mee naar huis namen om een soort friends & family sale te organiseren. Dan kregen we net wat meer waar voor het transporteren van het serviesgoed. Het begon met twee pallets vol keramiek servies dat we in een pop-up shop in München uitstalden.”

Vanaf toen ging het snel, want opeens hadden ze een naam, logo en social accounts nodig. “Grappig gegeven is dat niemand van onze vrienden kwam opdagen, maar er wel al voor openingstijd een lange rij mensen stond. In eerste instantie was het idee om een heel weekend lang te pop-uppen, alleen waren we al in 24 uur uitverkocht. Eén van de laatste consumenten vroeg ons of we er een vervolg aan wilden geven. Toen realiseerden we ons dat we iets moois in handen hadden. En dus herhaalde het riedeltje zich.”

In juli 2017 kwam Motel a Miio met haar eerste collectie: Areia. Waar het plan was om een online shop met serviesgoed te runnen en sporadisch in steden pop-ups te organiseren, bleef het daar toch niet bij. “In München kregen we de kans om voor langere tijd een pop-up te openen, iets wat heel succesvol was. Toen realiseerden we ons dat we winkels nodig hebben om van ons te laten zien.” Inmiddels is Motel a Miio 5 jaar en 24 winkels (verspreid over Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland) rijker. Doen ze goed!

Hoe zijn jullie op de naam ‘Motel a Miio’ gekomen?

“Het was een ‘art thing’. De naam mocht een zomers vakantiegevoel oproepen. Motel staat voor de roadtrip die we met beide families maakten in Portugal. In eerste instantie was het idee om cadeautjes van onze vakanties mee naar huis te nemen en ze te verkopen. A Miio betekent ‘van ons voor jou.’ Een cadeau van de roadtrip dus.”

Motel a Miio keramiek servies Motel a Miio keramiek servies

Wat maakt Motel a Miio anders dan andere labels?

“Ons brede assortiment! Alles maken we in veel vormen (van organisch tot strak) en kleuren (van subtiele tot knal kleuren): van kopje tot bord, van gestippelde vazen tot hondenvoerbakken. De variëteit van onze keramische producten is toch wel bijzonder. Je kan je eigen stijl uit verschillende collecties mixen & matchen. Mix het in een funky way of houd het meer neutraal. Voor ieder wat wils!”

Bij elk ontwerp vindt het duo het belangrijk dat de producten toegankelijk, knap en kleurrijk zijn. “Goed om te weten is dat we alles fairtrade in een familiebedrijf in Portugal (het land kent een lange geschiedenis van keramiek) produceren. Alles met de hand gemaakt en handgeschilderd. Daarbij proberen we zo duurzaam mogelijk bezig te zijn. Maar dat, dat is een reis op zich. Er zijn zoveel duurzame dingen die op ons pad komen dat we telkens weer kijken hoe we verder kunnen vergroenen.”

Welke do’s of don’ts heb je voor vrouwen die ook willen ondernemen?

“Als er iets is dat vrouwen meer dan mannen hebben, is het gevoel. Laat je niet intimideren door je omgeving door op je gut feeling te vertrouwen. Soms kan het best lastig zijn om als vrouw een eigen business te starten in een wereld die (nog altijd) door mannen wordt gedomineerd. Voor mij persoonlijk hoeft een ondernemer niet óf de soft (empatische) óf de hard skills te hebben. De twee kunnen heel goed samen. Te vaak worden emoties en gevoelens nog onderdrukt, omdat het ons zwak zou doen laten overkomen, maar ik vind dat het juist een heel sterke gift is waar we trots op mogen zijn. Kortom: vertrouw op je hart en je onderbuikgevoel!”

De volledige collectie van Motel a Miio is via de webshop in huis te halen. Liever het serviesgoed & co in het echt zien en voelen? Ga dan naar de snoepwinkels in Utrecht (Oudegracht 135) of Amsterdam (Huidenstraat 16).