Minder salaris door de coronacrisis? Mag dat wel

Het coronavirus heeft een enorme impact op zzp’ers, bedrijven en ondernemers. Sinds het virus in ons leven is, gebeurt er veel in de wereld. Soms is het een ver van je bed show maar de gevolgen kunnen ook ineens heel dicht bij komen. De grootste impact ervaar je als het virus je letterlijk en figuurlijk te pakken krijgt en je daardoor uit de running bent. Want inmiddels weten we dat je er héél ziek van kunt worden en dat het virus ook een enorme nasleep heeft. Naast een knauw voor de gezondheid is het virus ook niet mals voor de economie. Voor werkgevers zijn het barre tijden maar hoe zit dat met jou? Is het bijvoorbeeld oké om salaris in te korten?

Laten we over een ding duidelijk zijn: werkgevers zijn verplicht om salaris door te betalen. Er wordt dus niet ineens minder salaris gestort nu de coronacrisis volop gaande is. Werkgevers die het moeilijk hebben, kunnen een beroep doen op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Indien bedrijven hier gebruik van maken krijg je alsnog 100% loon uitbetaald. Ook wanneer je gevloerd bent door het virus en grieperig met een snotneus thuis zit, krijg je gewoon doorbetaald. Indien mogelijk werk je gewoon vanuit huis maar wanneer je je te ziek voelt, krijg je te maken met betaald ziekteverlof. Net als anders krijg je dan 70% van je salaris uitbetaald.

Werkgevers hebben niet het recht om jou de dupe te laten worden van de vervelende crisis. Ook in het geval wanneer je niet vanuit huis kunt werken, zijn ze verplicht om salaris uit te keren. Stel je werkt met mensen of moet op kantoor aanwezig zijn om taken uit te voeren, maar dit is niet mogelijk, dan krijg je alsnog betaald. Verhalen die wij horen van mensen, die op dit moment even geen werk hebben en daardoor ook minder salaris krijgen, zijn dus niet juist. Wanneer je in loondienst bent, en beschikbaar om de uren die in je contract staan te werken, dan heb je recht op een volledig salaris. Check altijd goed of je in je recht staat!

BAZAARS SUMMER PICKS