Lifehack: zo kom je voor áltijd van vieze fruitvliegjes af

Opeens zie je ze overal: fruitvliegjes. Van het een op het andere moment vliegen ze vrolijk door jouw keuken en het lijken er met de minuut meer te worden. Waar komen deze nieuwe huisdieren vandaan en nog belangrijker: wat doe je ertegen?

Eigenlijk is het nog erger dan je denkt. Ronduit smerig. Goor. Fruitvliegjes ontstaan namelijk uit kleine eitjes die zich op de schil overrijp fruit bevinden. Vandaar dat je een oude appel of peer áltijd grondig moet wassen. Of bewaar fruit in de koelkast. Zo kunnen fruitvliegjes er niet bij komen en dan leggen ze ook geen eitjes. Het is niet gevaarlijk voor je gezondheid, maar hygiënisch is anders.

Oude theezakjes (of koffiepads)
Fruitvliegjes komen niet alleen op overrijp fruit af maar worden ook aangetrokken door gebruikte theezakjes en koffiepads die je op het aanrecht bewaard. Ook oude afwas met restjes koffie, thee of alcohol zijn woest aantrekkelijk voor fruitvliegen. Stapel kopjes en glazen vooral niet op en plaats ze direct in de vaatwasser.

Hoe krijg je ze weg?
Nu het belangrijkste: hoe gaan die verrekte fruitvliegjes weer weg als je ze eenmaal hebt? Simpel. Zoals we al zeiden, bewaar fruit in de koelkast of in afgesloten bakjes en ruim de keuken – vooral in de zomer – netjes op. Dit betekent ook dat je geen overvolle vuilniszakken in huis mag hebben. Lege wijnflessen breng je meteen naar de glasbak en als je fruit in huis weggooit, wikkel je deze eerst in een oude krant. Mocht er dan toch een fruitvlieg tussendoor glippen, dan kun je andere maatregelen nemen. Plaats bijvoorbeeld een bakje met azijn in de keuken, dit schrikt af. Net als knoflook en basilicum op het aanrecht, daar blijven fruitvliegjes wel uit de buurt. Je kunt ze ook vangen met de stofzuiger of lok ze in een lege wijnfles met daarin nog een flesje wijn. Als ze eenmaal in de fles zitten, kunnen ze daar niet meer uit.