Korte pauzes op vastgezette tijden tijden stimuleren creativiteit

We hebben het altijd druk. Verplichtingen hier, afspraken daar. We leggen de lat hoog en vergen veel van onszelf. Juist daarom zijn momenten van rust belangrijk. Wie regelmatig een pauze inlast ziet meer kansen en mogelijkheden dan iemand die altijd in de hoogste versnelling zit en dat kan een nieuw onderzoek van de Colombia business school beamen. Pauze is de beste manier om je mind te refreshen en om creativiteit te stimuleren.

Voor de studie hebben deelnemers gebrainstormd op creatieve ideeën, de helft van de groep op gezette tijden en de andere helft door de dag heen. De studie liet zien dat de helft van de groep die ongepland pauzes nam, minder op briljante ideeën kwam dan de groep die gestructureerd aan het denken ging. Volgens The Harvard business komt dit omdat de deelnemers zonder regelmatige breaks in het hoofd nog druk zijn met andere taken. Hierdoor zijn de nieuwe ideeën minder origineel maar grijpen ze vaak terug naar oude bedenksels. Terwijl als je weet dat je op een vast moment even rust verdient, dan gun je het jezelf meer. Hierdoor kun je je werk compleet loslaten en je écht focussen op iets anders. Dit schept ruimte voor creativiteit.

Zo maak je je hoofd leeg:
1. Neem pauze op een vast tijdstip en gebruik deze voor een beauty routine zoals het lakken van de nagels of een korte massage. Zo kom je tot rust én verzorg je jezelf.

2. Lezen is een vorm van escapisme dus pak je favoriete boek en duik even helemaal in een verhaal.

3 Meditatie heeft oneindig veel voordelen en helpt je om het hoofd tot rust te brengen. Het is een perfecte manier om jouw pauze door te brengen.

4. Bellen… is ook ontspannen voor je geest. Echt waar. Het is héél anders dan een Appje sturen want je hoort elkaar, vertelt een roddeltje, lacht samen en deelt je emoties. Dat is heel iets anders dan emoticons.

5. Luisteren naar muziek geeft altijd een ontspannen gevoel, iedereen heeft bepaalde nummers die een kalmerend effect hebben of de beste herinneringen bij je naar boven brengen. Dus houd je playlist up-to-date en je oordopjes bij de hand.