Kleur in je interieur beïnvloed je stemming

Interieur is wat ons betreft altijd heel erg werken met kleur geweest. Wanneer je een kleur kiest, is het belangrijk om goed aan te voelen wat een kleur doet in een ruimte en hoe hij uitpakt op een groot vlak. Het kan best lastig zijn om de juiste kleuren te vinden. Alleen wil je wél dat de verf die je gaat gebruiken, goed uitpakt, verven is immers een tijdrovend karwei. Er bestaan zoveel verschillende soorten verf en kleuren en de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kun je met Sikkens verf enorm veel kleuren en verschillende afwerkingen kiezen kiezen. Kleuren prikkelen je zintuigen en het zou zonde zijn als de verse laag verf op de muur niet is wat je had verwacht.

Kleuren zeggen iets over je persoonlijkheid

Wanneer je je huis gaat inrichten, wil je keuzes maken die passen bij je persoonlijkheid. Dit geldt voor meubels maar nog meer voor de kleuren die je kiest. Zo is uit onderzoek van de Universiteit van Westminster naar voren gekomen dat de volgende eigenschappen tot de volgende kleuren behoren:

Oranje: Positief, energierijk
Rood: Vastberaden, doelgericht
Blauw: Behoudend, analytisch
Groen: Zorgzaam, verzorgend
Geel: Extravert, enthousiast
Bruin: Praktisch, ondernemend
Paars: Zacht, respectvol
Wit: Vreedzaam, georganiseerd
Zwart: Conservatief en creatief

Kies de juiste kleuren doormiddel van healing environment

Er bestaat een filosofie die healing environment heet. Dit gaat over je fijn voelen in een ruimte. Bepaalde materialen, kleuren en geuren bepalen hoe je je ergens voelt, omdat deze factoren invloed hebben op je onderbewustzijn. Natuurlijke materialen zijn bijvoorbeeld bijna voor iedereen een goede keuze omdat die een prettig gevoel geven. Wat kleur betreft is het lastig om te werken vanuit één bepaalde kleurenleer, kleuren kies je namelijk meer op intuïtie. Een bepaalde kleur heeft ook niet altijd dezelfde uitwerking. Hoe deze kleur tot zijn recht komt, ligt aan de ruimte, toepassing en persoon. Neem nou wit: dit wordt vaak gezien als rustig en ruimtelijk, maar wit kan ook heel ongezellig en sfeerloos zijn. En wat is wit? Er zijn heel veel soorten tinten wit en je kunt wit ook gebruiken in combinatie met andere kleuren.

Kleuren combineren

Het combineren van de juiste kleuren is vaak de sleutel tot succes. Dit is voor een deel gevoel maar je kunt ook in de winkel om advies vragen. Welke kleuren passen goed bij elkaar? Maak een moodboard. Neem verfstaaltjes mee naar huis. Experimenteer op een vel papier. Wanneer je twee primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je een secundaire kleur. Wanneer je dus bijvoorbeeld blauw en geel met elkaar mengt, krijg je de kleur groen. Tertiaire kleuren ontstaan wanneer je een primaire kleur mengt met een secundaire kleur. Wit, zwart en grijs staan bijvoorbeeld niet op de kleurencirkel. Grijs krijg je door zwart en wit met elkaar te mengen en bruin krijg je door een primaire kleur (rood, geel of blauw) met een complementaire kleur die recht tegenover de primaire kleur op de kleurencirkel ligt. Voor alle kleuren geldt; door wit of zwart toe te voegen wordt een kleur lichter of donkerder. Juist het verzachten van kleuren is populair. Rustige, vergrijsde kleuren maken een ruimte rustig en sfeervol. De keuzes die je maakt zijn belangrijk voor de sfeer in huis. Kleurencombinaties die het bijna altijd goed doen zijn: één kleur  in verschillende nuances aanbrengen, een combinatie van twee contrasterende kleuren die recht tegenover elkaar op het kleurenpalet liggen kiezen of een combinatie van (liefst maximaal drie) verschillende kleuren die naast elkaar op het kleurenpalet liggen.

Het soort verf beïnvloed het eindresultaat

Naast het kiezen van kleuren, heb je ook de keuze in verschillende finishes. Je hebt matte muurverf, halfglans en glans. Hoe matter de muurverf, hoe kwetsbaarder de verf wordt. Glans is meestal erg goed afneembaar. Toch zijn er steeds meer merken die ook de matte kwaliteit verf zo hebben verbetert, dat deze prima in de keuken toegepast kan worden. Neem nou de verf van Sikkens alphacryl pure mat sf die extreem mat is maar zeer schrobvast is. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden voordat je begint! Dan verf je in één keer goed en dat bespaart je een hoop gedoe!