Kansen: grijpen of laten schieten?

Steeds meer ondernemende vrouwen timmeren aan de weg naar succes. Onderweg kom je steeds oog in oog te staan met ‘mogelijke’ kansen, dingen die je wel aan moet grijpen om dichter bij een doel te komen. Hoe meer succes je boekt, hoe meer mensen iets van je vragen of aanbieden. Het is lastig om overal ‘ja’ op te zeggen, want je zit al snel krap in je tijd en voor je het weet doe je téveel. Wat zijn kansen die je helpen om jezelf of je bedrijf te ontplooien? En welke dingen kosten je eigenlijk alleen maar kostbare tijd?

Zo doe je dat: groots denken zonder jezelf te verliezen.

Maak doelen helder
Het allerbelangrijkste om belangrijke van minder belangrijke zaken te onderscheiden is jezelf een doel stellen. Pas als jij weet wat je wilt bereiken, weet je ook wat daarvoor nodig is. Er zijn doelen die je op relatief korte termijn wilt bereiken, en zaken die pas later aan de orde zijn.

Stel jezelf filtervragen
Je hebt een duidelijk doel voor ogen. Om dit doel te bereiken moet je jezelf steeds een simpele filtervraag stellen. Een filtervraag is een vraag die leidt tot vervolgvragen. Een vraag die je jezelf iedere dag kunt stellen en die je helpt om doelen zo snel en efficiënt mogelijk te bereiken. Bijvoorbeeld, wij hebben als doel: uitgroeien tot een zeer succesvol en inspirerend online magazine. Onze eerste mijlpaal is bereikt als we het over het aantal bezoekers hebben. Voor de volgende mijlpaal willen we dit aantal verdubbelen. Bij iedere kans die voorbij komt vragen wij ons af: ‘kan dit ons helpen om het aantal bezoekers de komende zes maanden te verdubbelen? ‘Zo niet. Dan slaan we deze kans even over. Zo ja, stel jezelf dan de vraag hoe dit je kan helpen om de bezoekers te verdubbelen en zo verder. Maar altijd als het antwoord nee is, hoef je niks te doen.

Vragen veranderen
Het is niet zo dat jouw vraag altijd hetzelfde blijft. Als jij een doel bereikt, komen er ook weer nieuwe vragen om de hoek kijken. Voor ons zou dat kunnen zijn: ‘helpt dit de kwaliteit van het magazine te verbeteren?’ Vragen waarmee je zaken uit kunt sluiten zijn gewoon erg handig, ook in je privéleven. Bijvoorbeeld, je wilt vijf kilo afvallen. Steeds als er een lekkernij voorbij komt stel jij jezelf de vraag: “helpt dit mij om vijf kilo te verliezen?” Nee, dus eet het vooral niet op! Duidelijkheid is wat we nodig hebben.

Hoe weet jij wanneer je kansen moet grijpen?

Deel je vraag
Steun uit je omgeving is altijd fijn. Zorg ervoor dat jij jouw vraag niet voor jezelf houdt, maar dat je deze deelt met vrienden, familie of collega’s. Zodra je er zelf niet uitkomt kun je de situatie mét vraag voorleggen en advies krijgen. En zelfs als jij jezelf – tegen beter weten in – voorbij loopt kunnen ze je terugfluiten. Soms is dat nodig.