Is plastisch chirurgie voor jonge vrouwen steeds meer een ding?

Een oplopend getal van door selfie geobserdeerde jonge vrouwen vindt haar weg naar de plastisch chirurg. Onder het motto van female empowerment creëren ze de beste versie van zichzelf. Daar hoort een mooie buitenkant bij. Denken ze. Is dit de schuld van Social Media? Of waar hebben we deze ontwikkeling aan te danken?

Dikke lippen, wespentailles en hier en daar een prik. Het is tegenwoordig hartstikke normaal om jezelf leeg te laten zuigen om van je vetrol af te komen. En een borstvergroting? Niet nadenken maar doen. Zo makkelijk nemen sommige jonge vrouwen de beslissing om in zichzelf te laten snijden. In de kliniek waar ik voor werk zie ik het met eigen ogen gebeuren. Vrouwen die met een foto van Kim Kardashian de kliniek inwandelen en met een net zo’n goed gevulde derrière de deur uit willen lopen. De plastisch chirurg moeten deze types eigenlijk altijd teleurstellen. Zo’n kont à la de Kardashians krijg je niet zomaar. Daar moet ten eerste goed over nadenken, ten tweede genoeg vet voor hebben (voor lipofilling is liposuctie nodig) en ten derde een flinke smak geld voor neertellen. Het herstel is ook niet niks. Je bent zo’n zes weken uit de running. Teleurgesteld druipen de dames af of zoeken ze hun weg naar een ‘minder eerlijke’ kliniek.

Plastisch chirurgen zien dat het aantal jonge vrouwen met een schoonheidsverzoekje enorm oploopt. De branche groeit enorm en dit is écht te danken aan de selfie generatie en de maakbare wereld op Social Media. Het lijkt namelijk alsof iedereen dikke lippen, perfecte gezichtslijnen, opgetrokken wenkbrauwen en een fors achterwerk heeft. Tien jaar geleden kwamen er écht niet zoveel jonge vrouwen op consult. Natuurlijk waren er toen ook dames die dolgraag een borstvergroting wilde maar het waren er minder. De jonge groep vrouwen komt de kliniek binnenwandelen met een foto in de handen en de volgende vraag: “Ik wil er zo uitzien”. Dit is niet hetzelfde als een foto van een jongere versie van jezelf laten zien, nee deze vrouwen willen er net zoals iemand anders uitzien. En dat is gevaarlijk.

Waar begin je aan als je nu al niet tevreden kunt zijn met jezelf? En waar ligt de grens? Millenials zijn niet te stoppen en willen voldoen aan een bijna onrealistisch schoonheidsideaal. Natuurlijk wil iedereen er knap bijlopen maar je moet er toch niet aan denken dat jouw vijftienjarige dochter zeurt om dikkere lippen? Het is niet nieuw dat mensen er mooi uit willen zien. Schoonheidsidealen veranderen met de tijd mee. Maar nog nooit was een schoonheidsideaal zo ingrijpend en zo definitief als nu. Vooral onder de jonge vrouwen die geen genoegen meer nemen met een lipliner voor ogenschijnlijk meer volume. Het verschil is: door Social Media vergelijken we onszelf meer met anderen dan vroeger. Met vrouwen uit de hele wereld. Celebrities en influenceren waarbij het lijkt alsof het super simpel is om aan jezelf te laten sleutelen.

Het wordt ook steeds normaler. Dat wel. Schoonheidsidealen zijn er altijd al geweest maar het is niet zo dat je plastisch chirurgie een, twee, drie ongedaan maakt. Bovendien kleven er aan iedere behandeling risico’s en complicaties. De plastisch chirurgen van Kliniek Bloemingdael zijn zeer ervaren en zien dan ook regelmatig mislukte ingrepen omdat vrouwen de verkeerde keuze hebben gemaakt. Je moet het kaf van het koren scheiden en je goed oriënteren. Er is een wildgroei aan cosmetisch artsen die niet volledig zijn opgeleid voor de ingrepen die ze wél uitvoeren. En dan gaat er wel eens iets mis. Gelukkig geldt in Nederland nog altijd de leeftijdsgrens voor achttien plus als we praten over cosmetische ingrepen. Hoewel je dan nog steeds jong bent, kun je een behandeling iets beter overwegen.

Iedere vrouw zou zo’n belangrijk ding namelijk goed moeten overwegen. Het is geen beslissing die je uit onzekerheid moet nemen. En dat is voornamelijk de reden dat veel vrouwen juist wél onder het mes gaan. Veel vrouwen die ik gesproken heb geven toe dat Social Media een rol speelt in de keuze om een ingreep te ondergaan. Maar ze doen het niet uit onzekerheid. Althans, dit laatste geven ze liever niet toe want dit is not done. Onzekerheid past niet in het perfecte plaatje maar is toch écht de daadwerkelijke reden waarom vrouwen kiezen voor een cosmetische ingreep.