Is intermittent fasting de manier om veroudering te stoppen?

Omdat ik al jaren ervaring heb op het gebied van beauty, vind ik het interessant om wel eens wat te testen en om hierover te schrijven. Zo volgde ik in mei het Prolon dieet Dit is een soort van intermittent fasting dus daar heb ik me de afgelopen weken wat verder in verdiept. Want is intermittent fasting nu echt de manier om veroudering tegen te gaan?

Door de jaren heen zijn er heel wat anti-aging beloftes de wereld in geslingerd. Inmiddels is mij wel duidelijk dat een antiverouderingsmiddel niet in een potje zit maar meer te maken heeft met je genen en levensstijl. Dit wil niet zeggen dat ik nooit een crème gebruik, ik heb juist heel veel huidverzorgingsproducten. Alleen geloof ik niet dat deze crèmes de huid daadwerkelijk gladder maken. Ze hydrateren, beschermen tegen de zon en hebben vast en zeker nog meer fijne bijkomstigheden. Alleen echte schoonheid komt van binnenuit. Daar geloof ik in… en intermittent fasting is een manier om schoonheid van binnenuit te stimuleren.

Intermittent fasting
Intermittent fasting is niks anders dan deeltijd vasten. Je mag gerust eten maar niet de hele dag door. Of de hele week… sommige believers eten in de week twee dagen niet. Deze 5/2 methode (5 dagen wel en 2 dagen niet) is best pittig. Op de 2 dagen dat ze vasten mogen ze overigens wel iets eten maar dit beperkt zich tot 500 calorieën per dag. Tijdens het Prolon dieet houd je dit vasten vijf dagen vol! Ik heb het gedaan en het is niet eenvoudig. Wat ik fijner vind is de 16/8 methode. Je eet hier 16 uur per dag helemaal niets en 8 uur wel. Meestal sla ik het ontbijt over en nuttig ik mijn eerste maaltijd rond de klok van twaalf. Vervolgens mag je tot 20.00 eten en daarna weer 16 uur niets. Dit zorgt voor rust in de darmen.

Waarom werkt het?
Vasten houd in dat je een langere periode achter elkaar niets eet. Na tien tot twaalf uur begint de suikervoorraad in je bloed op te raken en maakt je lichaam aanspraak op de vetreserves, je noodbrandstof. Dit zorgt ervoor dat de vetverbranding op gang komt en dit is gunstig voor zowel je gewicht als voor je algehele welzijn. Omdat je bloedwaarden verbeteren zijn krijgt het immuunsysteem een boost. Bovendien heeft je lichaam tijdens het vasten geen schadelijke afvalstoffen (afkomstig van voeding) te verwerken dus is er ruimte om zich op het zelfherstellende vermogen van de mens te richten. Cellen worden eerder vernieuwd en herstelt. Kijk! Dat is gunstig… Toch moet je vooral doen waar jij je goed bij voelt. Er zijn nog geen harde wetenschappelijke bewijzen en eerdere studies zijn uitgevoerd met muizen. Wie weet dat er al snel meer onderzoek boven tafel komt… wij zijn benieuwd! Een ding weten we zeker: schoonheid komt van binnen, wees zuunig met suikers, vetten en alcohol. Daar wordt je namelijk wél ouder van.