Interview: met Sara Jivenius, sustainability manager bij & Other Stories

Duurzaamheid in de mode is van groots belang. De mode-industrie is namelijk een van de grootste milieuvervuilers ter wereld. Steeds meer mensen besluiten terecht om alleen nog maar bij duurzame merken te kopen. Ondertussen vergeten ze dat er bij grote namen ook heel wat aan de hand is. Merken zoals & Other stories zijn niet bang om duurzaamheid te omarmen en dit gaat hand in hand met nieuwe functies in een relatief nieuw vakgebied. Sara Jivenius is sustainability manager bij & Other stories en houdt zich vooral bezig met, je raadt het al: duurzaamheid. Het is een groot project en ze heeft dan ook een pittige job. Wij zijn benieuwd.

Hoe word je eigenlijk ‘Sustainability Manager’?
Sara: “Duurzaamheid is altijd een groot onderdeel van mijn jeugd geweest. Ik ben opgegroeid in een zogenaamde Zweedse “Green Wave” waarbij we op een boerderij in het zuiden van Zweden vertoefde. Mijn ouders beleefden de natuur waar zij in leefden en waar ze afhankelijk van waren voor voeding en bescherming als een soort moeder. Moeder aarde waarvoor we veel respect hadden en waar we bewust mee omgingen. Er werd niks verspild. Na mijn opleiding aan de Universiteit van Stockholm ben ik bij de HM groep gaan werken en daar heb ik eigenlijk alles geleerd over mode en duurzaamheid.”

Vertel, hoe ziet een dag op kantoor (of thuis) er voor jou uit?
Sara: “Normaal gesproken ben ik vrij vroeg uit de veren, rond zessen al. Eerst is het tijd voor een ontbijtje en dan maak ik mezelf klaar voordat ik met mijn drie dochters aan de slag ga! Er gaat geen ochtend voorbij zonder koffie! Mijn man en ik proberen in de stilte voor de storm altijd tien minuten samen te kletsen en dingen door te spreken voordat de dag écht begint. Na een kop dark roasted coffee met een scheut havermelk ben ik klaar voor de dag! Ik ontbijt meestal met granola en yoghurt en thee. Mijn werkdag start om half negen, vaak met een meeting en daarna volgen er nog veel meer telefoontjes en meetings! Op dit moment werk ik vanuit huis en dat is een hele verandering! Ik vind het heerlijk om de dagen met collega’s in ons prachtige atelier in Stockholm door te brengen. Nu struggle ik best wel om een nieuwe modus uit te vinden voor thuis. Zo probeer ik tijd te maken voor een gezonde lunch en wandel ik zoveel mogelijk tussen de meetings door.”

Welke nieuwe stappen neemt & Other Stories met het oog op duurzaamheid?
Sara: “We staan te popelen om een nieuw product te lanceren… Onze kleding wordt ontworpen om lang in je garderobe te hangen en een goede verzorging van je lievelingsitems is essentieel. Door het wassen verslechteren kledingstukken meestal maar met onze set duurzaam wasmiddel en stofverfrisser versterken ze juist! Zo blijven items langer mooi. Goed voor mijn kleding zorgen werkt therapeutisch. Een mindfulle bezigheid!”

& other stories

Welke rol speelt sustainability in de strategie van het bedrijf?
Sara: “Een hele belangrijk rol. Sustainability zorgt ervoor dat ons bedrijf toekomst heeft.”

Leukste aan je job?
Sara: “Mijn baan is een combinatie van mijn twee passies: mode en duurzaamheid. Mode is altijd al een manier geweest om mezelf te laten zien maar wél met verantwoorde en duurzame items. Daarnaast geeft het samenwerken met creatieve en inspirerende vrouwen jeu aan mijn baan, super toch?!”

Denk je dat er meer functies komen in jouw vakgebied?
“Dat denk ik zeker! Wanneer je vooruit kijkt denk ik zelfs dat duurzaamheid een steeds belangrijk aspect wordt in iedere baan. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid.”

Welke stappen zijn er genomen om duurzamer te gaan produceren?
“In de eerste plaats hebben we roadmap gemaakt omdat we willen dat al onze materialen gerecycled of duurzaam zijn in 2030. In onze huidige collectie zijn al verschillende voorbeelden te vinden: van organic cotton tot innovatieve leersoorten gemaakt van ananas. Maar er natuurlijk veel meer; sustainability is voor ons meer dan materiaal. Op Stories.com kun je meer lezen over de stappen die we maken en het werk dat we doen.”