Interview: met Susanne van Maanen dé powerchick achter het festival ‘Komm Schon Alter’

Susanne van Maanen is een jonge power woman die op haar drieëndertigste al sinds 2012 succesvol het 24+ feest ‘Komm Schon Alter organiseert. Een partijtje waar je u tegen zegt. Hoe doe je dat? Een festival organiseren in een branche waar voornamelijk mannen zich in kunnen vinden.

Daar heb je een zekere coolness voor nodig, toch Susanne?
“Haha, nou als ik eerlijk ben, ben ik alles behalve de coolness zelve, eerder een nerd. Ik trek juist nogal mijn eigen plan, ken weinig mensen in de branche en ik denk juist dat dat mijn succes heeft opgebracht. Dat ik een vrouw ben in een mannenbranche is geweldig. Ik werk namelijk heel graag samen met mannen en ik vind het fantastisch dat vrouwen zich steeds meer gaan verdiepen in elektronische muziek.”

Sta je zelf ieder weekend op een feestje (want dat verwachten mensen vast en zeker)?
“De laatste tijd ga ik eigenlijk steeds minder vaak, ik ben dan ook al wat ouder” lacht Susanne. “Niet omdat ik er geen zin meer in heb, maar ik kies liever de evenementen uit waar artiesten staan die ik graag wil zien. Laatst ben ik bijvoorbeeld naar Kiasmoss in het Sieraad geweest, daar was ik wel benieuwd naar!”

Wanneer dacht je: Komm Schon Alter
“Ik ben qua feesten een beetje een laatbloeier, omdat ik pas écht geïnteresseerd raakte in dit soort muziek en evenementen laat in mijn twintiger jaren. Ik besloot om een evenement te organiseren wat ik als ‘oudere uitgaander’ graag zou willen bezoeken. Vandaar de leeftijdsgrens die ik heb getrokken – 24 jaar en ouder, omdat ik me vaak behoorlijk oud voelde op de dansvloer.”

Wat typeert dit festival
“De leeftijd natuurlijk! De gemiddelde leeftijd ligt tijdens ‘Komm Schon Alter’ evenementen rond de 30 jaar. Wat het feest ook uniek maakt vind ik zelf, is de fijne sfeer van ‘Komm Schon Alter’. Er is veel interactie en ik heb een zeer loyale fanbase die dus vaak terugkeert, wat natuurlijk ook de sfeer bevordert. Mijn doelgroep ziet ‘Komm Schon Alter’ meer als een uitlaadklep, omdat ze natuurlijk niet wekelijks in de club staan, pakken ze ook echt uit op mijn event.”

Hoogtepunt in je carrière tot nu toe?
“Als ik dan écht moet kiezen – ook al ben ik nu al bij de vijftiende editie – dan kan ik als hoogtepunt noemen uitverkopen van de eerste editie van komm schon Alter. Vanaf dat moment is mijn hobby veranderd in mijn werk. Het succes van deze editie heeft hoe cliché het ook klinkt mijn ogen geopend en was waanzinnig.”

Wat is de grootste fout die je als vrouw kunt maken?
“Je achtergesteld voelen als vrouw zijnde en je zo ook gedragen.”

Organiseer je over tien jaar nog steeds feesten?
“Het antwoord is simpel: nee. Ik vind dat ik het stokje op een gegeven moment moet doorgeven aan een fris (maar ook toch nog steeds iets ouder) persoon. Ik ben momenteel nog erg gemotiveerd en kan echt als een kind zo blij zijn als ik een van mijn ‘wensen’ heb weten te realiseren – want die zijn er nog volop en dat is ontzettend leuk. Maar je moet ook realistisch zijn: ik wil en kan niet op mijn 43ste nog succesvol feesten organiseren.”

Werk je vaak ‘s nachts?
“Ja, maar niet omdat ik feesten organiseer. Juist omdat ik een ontzettend nachtmens ben, die – zegt ze lachend – ’s ochtends niet aanspreekbaar is.”

Wat is de meest waardevolle les die je ooit hebt gekregen, en van wie?
“Er is áltijd een weg om iets te fixen. Never take no for an answer. Dat heb ik echt geleerd van mijn vader.”

Susanne in drie woorden
“Best. wel. neurotisch!”