Interview: Met Jitske en Carlien van het duurzame modelabel Studio JUX

Studio JUX biedt een alternatief voor fast fashion, wegwerpmode die onder slechte arbeidsomstandigheden wordt geproduceerd en vaak ook nog schadelijk is voor het milieu. Je kunt toch niet met een voldaan gevoel zo’n intens slecht kledingstuk afrekenen? Daarom bedachten Jitske en Carlien in 2008 een beter alternatief: Studio JUX, een duurzaam label waardoor mode weer leuk wordt, voor jou én de kleermaker.

Hoe kennen jullie elkaar?
We kennen elkaar via gezamenlijke vriendinnen die zusjes zijn!

Wanneer werd besloten: we gaan een duurzaam modelabel oprichten?
“Tijdens een studiereis in India bezocht ik (Jitske) een ververij. Daar zag ik mensen door de verf lopen. Er was een man die helemaal paars was. Dat was zo’n schok. Ik ben mode gaan studeren uit liefde voor mooie producten en materialen en dit stond daar zo haaks op. Toen ben ik me gaan verdiepen in de industrie en zag ik zoveel moderne slavernij. We wilden dit anders doen en zijn daarom studio JUX en onze eigen fabriek begonnen.”

Waar wordt de kleding geproduceerd?
“De kleding wordt gemaakt in Nepal, in onze eigen fabriek in Kathmandu en in sociale projecten. Zoals een handbrei project dat vrouwen materiaal en instructies geeft en ze thuis laat breien. Zo kunnen zij ondanks de traditionele rolverdeling waarbij de vrouw niet buitenshuis mag werken, toch iets maken en enige (financiële) zelfstandigheid opbouwen.”
studio jux
Bow Tie blouse, €99,95 via Studio Jux

Hoe weten jullie zeker dat de arbeidsomstandigheden goed zijn?
“Wij zijn dagelijks zelf aanwezig in de fabriek, en willen meer doen dan alleen goede werkomstandigheden creëren. Zo hebben we een samenwerking met Terre des Hommes waardoor we sociaal ook veel betekenen voor de werknemers, denk aan een cursus omgaan met geld of alleenstaande vrouwelijke werknemers thuis op weg helpen. Het doel is om duizend kwetsbare jongeren op te leiden en te begeleiden in de komende vier jaar.”
jurkje studio JUX
Rechte jurk met print, €99,95 Studio JUX

Inmiddels is Studio JUX wereldwijd te koop, hoe is dat?
“Bizar, maar het maakt ons ook trots, vooral op de mensen in onze fabriek.”

Stomste impulsaankoop ever
“Fantastisch mooie handgemaakte schoenen van Dries van Noten gekocht voor een bruiloft, maar te hoog om echt op te lopen.”

Even over duurzaamheid in jullie dagelijkse leven…
“In mei 2016 hebben wij een eigen winkel geopend in Amsterdam. Hier verkopen we niet alleen onze eigen collectie, maar alles wat mooi en duurzaam is, ook van andere merken. Het is zo inspirerend om de collectie samen te stellen. Van biologisch leren schoenen van een Duits familiebedrijf tot panty’s van oude visnetten. Allerlei soorten producten zijn beschikbaar en het is voor ons een sport om de mooiste collectie samen te stellen en we proberen dus ook zoveel mogelijk te duurzaam te kopen.”

Wat zijn de valkuien als je een modelabel begint
“Alleen maar werken, maar genieten is ook belangrijk!”

Waar komen de grondstoffen vandaan?
“We kiezen alleen maar duurzame materialen, 100%. We kopen alles biologisch gecertificeerd in (GOTS). Alle katoen, hennep en linnen is GOTS gecertificeerd dit komt onder andere uit China, India en Japan. We werken graag met innovatieve materialen zoals gerecycled polyester en stoffen gemaakt van houtvezels. En ontwerpen die 100% natuurlijk zijn zoals truien van 100% merino wol. Ook gebruiken we graag handgeweven stof van Fair Trade Nepal. Onze collectie is dus een mix van verschillende stoffen die op hun eigen manier alternatieve duurzame keuzes zijn.”

Studio JUX in drie woorden
Guilt Free Goods

Hoe ziet de toekomst eruit?
“We willen super graag groeien met verkooppunten in Nederland, Belgie en Duitsland en we willen op korte termijn meer eigen winkels openen. Spread the good things in life!”