Interview: het carrière baasje achter Vacature via Ginny

Ben jij van plan om je dromen waar te maken en hoger op de carrièreladder te klimmen? Dan ben je bij Ginny Ramkisoen aan het goede adres. Deze go-getter is namelijk het brein achter Vacature via Ginny, een platform waar jij misschien wel je droombaan gaat vinden. Ze koppelt bedrijven aan talenten, iets wat klein begon maar inmiddels loopt als een tierelier!
logo
Recruitment, is dat iets wat je altijd al wilde doen?
“Nee, helemaal niet. Als je me vijf jaar geleden had verteld dat ik iets met arbeidsbemiddeling zou gaan doen had ik je echt uitgelachen. Eh… nee. Het trok mij totaal niet. Ik hield me bezig met hele andere dingen: creativiteit, muziek en entertainment. Daar paste arbeidbemiddeling niet tussen. Dacht ik. Want toen ik op een dag besloot om de Facebook pagina Vacature Via Ginny te lanceren, kwam ik erachter dat het in zekere zin wel creatief is. Ook was ik onbewust altijd al goed in het koppelen van mensen aan banen. Eigenlijk best wel logisch dat ik dit ging doen. Maar het klonk zo muf dus ik dacht: dit is echt niet mijn ding.”

Hoe onderscheid jij je?
“Vacature Via Ginny is vlotter, creatiever en gezelliger. Ik spreek vanuit de kandidaat, de tone of voice is typerend voor ons.”

Heb je ook een opleiding gedaan?
“Ik studeerde twee jaar toerisme en recreatie in Zwolle, en daar ben ik een keer blijven zitten. Wat zeg ik? Bijna twee keer! Dat zegt genoeg: dit was niet voor mij bestemd, maar ik wist niet wat ik dan wel wilde doen. Dus ben ik mode, handel en styling gaan studeren. Ook dit sloeg helemaal nergens op, want met twee vingers in mijn neus heb ik deze studie afgerond. Uiteindelijk heb ik er niks mee gedaan.”

Is een goede studie belangrijk voor je vak?
“Ja, dat kan zeker belangrijk zijn. Als je op dat moment al weet wat je wilt in je leven heb je dubbel geluk. Er zijn namelijk genoeg jongeren die gedurende hun twintigerjaren nog moeten ontdekken wat ze willen, dan is kiezen behoorlijk lastig. Maar een goede opleiding is nooit weg.”

Is netwerken belangrijk?
“Ik heb het nooit bewust gedaan, ik houd gewoon van mensen en ben oprecht geïnteresseerd in verschillende persoonlijkheden. Netwerken is handig op het moment dat je iets wilt bereiken of ergens binnen wilt komen. Als je een groot netwerk hebt, ben je dichterbij de bron. Via via kom je overal terecht…”

Wat was jouw eerste baantje?
“Ik heb drie jaar bij Kruidvat gewerkt, he-le-maal TOP! Kassa draaien, vakken vullen en dat soort dingen. Kassawerk vind ik ik nog steeds leuk. Je ziet namelijk heel veel mensen. Later heb ik veel in kledingwinkels gewerkt. Bij de H&M bijvoorbeeld. En ik heb nog een blauwe maandag op een filmset gewerkt als kleedster. Dat duurde maar twee weken want ik vond het verschrikkelijk. Stond ik daar in m’n uppie met rekken vol kleding te zeulen, ik was te jong voor deze baan.”

Hoe zien je werkdagen er nu uit?
“De dag begint met het beantwoorden van mailtjes. Het is efficiënter om deze achter elkaar te beantwoorden, maar dat doe ik dus niet. Ik heb ADHD dus ik kan me niet focussen op één taak. Wat ik wel doe is belangrijkste zaken eerst oppikken. Plus: ik ben altijd bezig met content voor de aankomende week. Door de dag heen komen er uiteraard honderdenéén dingen tussendoor. Zo ben ik regelmatig bezig met ontwerpen voor de website en de agenda staat vol met afspraken. In het begin plaatste ik zelf alle vacatures online, deze kreeg ik binnen per email, en dan moest ik ze in een format zetten. Inmiddels gaat dat gelukkig automatisch. Het is ook echt té veel geworden. Haha!”

Doe je het alleen?
“Ik werk samen met twee compagnons, zij zijn erg ervaren op zakengebied. Ik op creatief vlak. In ondernemen had ik heel weinig ervaring, dus dan is het goed om mensen erbij te vragen die daar het fijne van weten. Je hoeft zelf niet overal goed in te zijn. Als je niet genoeg ervaring hebt, is dat prima, maar vraag er mensen bij waar je van kunt leren. Ik ben geen geboren onderhandelaar dus het is heel fijn dat de jongens dat kunnen.”

Heb jij ooit een awkward situatie gehad tijdens het solliciteren?
“Ja, onwijs veel zelfs! Met sollicitaties flap ik er altijd dingen uit die ik juist niet wil zeggen. Ik heb ooit een sollicitatie gehad voor een hele toffe functie voor een nog toffer bedrijf. De directeur zat tegenover mij en vroeg: hoe ziet jouw ideale werkdag eruit? Toen floepte ik eruit: Ik zit lekker achterover geleund in mijn stoel met m’n benen op het bureau. Wat natuurlijk helemaal niet zo is. Komt door de zenuwen denk ik, omdat je je er bewust van bent dat de ander je leuk moet vinden. Vooral bij banen die je het liefste wilt hebben, maak je de grootste blunders. Ik ben er zelf dus niet per se goed in, maar ik ben er gelukkig wel beter in geworden.”

Wat is not done als je een nieuwe baan binnen wilt hengelen?
“Liegen op je CV. Er zijn nog steeds veel mensen die dingen aandikken, en als je op voorhand al liegt kan dat niet veel goeds voorspellen voor als je er werkt.”

Rare sollicitaties?
“Er zijn mensen die kijkdozen in elkaar knutselen, mensen die met een verborgen camera hun CV en sollicitatie komen inleveren, mensen die de lunch laten bezorgen en al dat soort dingen. Heel creatief. Er worden groteske dingen bedacht om ergens aan de bak te komen. Er werd ooit zelfs een bureau bezorg, zo van: mijn werkplek is er al!
vacature via ginny
Werkt het?
“Ligt eraan wat je gaat doen… Bij een creatief bedrijf mag je best uitpakken. Voor een andere branche is een goed vormgegeven CV misschien al voldoende.”

Lees ook: Het interview met powerbabe Anoek Eckhardt!

Stel je bent toe aan een nieuwe uitdaging, hoe pak je dat aan?
“Zoveel mogelijk mensen vertellen dat je op zoek bent naar een nieuwe job. Dat kan niet in alle gevallen, soms moet je discreet zijn. Maar zeg het dan in ieder geval tegen vrienden en kennissen die bij toffe bedrijven werken. Ik heb mijn baan bijna altijd via via geregeld, dat heeft mij altijd geholpen.”

Belangrijke tip
“Laat je gezicht zien, dat is belangrijk. Je weet maar nooit of je iemand spreekt die jou aan je droombaan kan helpen. Het is namelijk verdomd lastig om eruit te springen tussen tweehonderd andere sollicitaties, en als ze een andere sollicitant al kennen, heeft die persoon zeker een voetje voor.”

Wat trek je aan als je gaat solliciteren?
“Iets wat bij de functie past, en iets waar je je comfortabel in voelt. Casual bedrijf? Trek dan simpelweg iets aan wat je fijn vind zitten. Zorg dat je niet in een té strakke kokerrok aan tafel zit waarbij je je buik in moet houden.”

Hoe zie jij jezelf over tien jaar?
“Ik hoop dat Vacature via Ginny nog steeds een succesvol bedrijf is, bekend in heel Nederland. Niet alleen in de grote steden zoals Amsterdam en Utrecht. Veel creativiteit hoopt zich op in de grote steden. Kleine steden hebben het ook, maar minder. Toch wil ik ook die mensen aan een fijne job helpen. Hopelijk worden we een landelijke vacature site.”

Ginny in drie woorden
“Vrolijk, gestructureerd en doelgericht.”

Denk je dat je zelf nog ooit gaat solliciteren?
“Ik zeg nooit: nooit, maar het is op dit moment niet de bedoeling. Sterker nog: ik hóóp van niet, want ik vind het ontzettend leuk om mijn eigen bedrijf te hebben. En als het in de toekomst ooit moet, heb ik in ieder geval heel veel ervaring opgedaan. Er komen trouwens best vaak vactures op onze site voorbij waarvan ik denk: oeh! Daar zou ik graag op willen solliciteren. Niet omdat ik niet blij met mijn bedrijf, maar omdat het dan zo’n leuke job is. Gewoon verleidelijk….”

Lees ook: Waarom je LinkedIn profiel ook toe is aan een lenteschoonmaak.