Interview: Marion de Groot werkt als systeemarchitect in de IT

Marion is freelance systeemarchitect en heeft een eigen bedrijf: ‘Pick my Brain’. Ze werkt momenteel freelance voor Morpho, het bedrijf dat alle paspoorten en identiteitskaarten voor heel Nederland (en daarbuiten) maakt. Een powervrouw in een mannenwereld, hoe is dat?

Marion zegt lachend: “Ik ben gewend aan mannen om me heen. Ik heb drie broers en ben in Delft aan de technische universiteit afgestudeerd. In Industrieel Ontwerpen om precies te zijn. Oh, en op dit moment ben ik naast mijn job bezig met een master software engineering aan de open universiteit.”

Hoe is het om in de IT-wereld te werken
“Ik ben de enige systeemarchitect bij mij op de werkvloer en het komt vaker voor dat ik de enige vrouw ben in mijn rol als architect of analist. Maar het is niet zo dat ik de enige vrouw ben in de IT-wereld, ik werk regelmatig samen met vrouwelijke collega’s.”

Het vooroordeel: het is een mannenwereld klopt dus niet?
“Jawel… maar het is geen haantjeswereld. Er zitten veel mannen in het vak maar het zijn geen testosteronbommetjes. Het zijn hele integere persoonlijkheden waar je echt wat aan hebt. Dit is een positief punt van de IT, het is een prettige wereld. Het is niet competitief, maar meer coöperatief. Samen puzzelen, samen werken naar een doel. Ik heb ook ooit bij een bank gewerkt en geloof mij: ‘daar werken heel andere types’.

Vertel eens iets over je job
“Mijn rol als systeemarchitect is onder andere analyseren wat de behoeften van klanten zijn en op zoek gaan naar de beste manieren om het systeem en de software daarop aan te passen. Dit is een proces waarin je logisch na moet denken en waarin je ook goed moet kunnen communiceren. Het is een kwestie van begrijpen wat de klant precies bedoelt, waar behoefte aan is en dan de vertaalslag maken naar een product. Omdat IT voor de meeste mensen ‘abracadabra’ is moet ik regelmatig checken: “Ik denk dat je het begrijpt, maar is dat ook zo?” Snap je? De IT zit complex in elkaar en opdrachtgevers hebben vaak een plan maar geen idee hoe ze dit moeten verwezenlijken. En daar komt mijn expertise om de hoek kijken.”

Beschrijf een zo’n opdracht
“Op dit moment werk ik voor Morpho, waar paspoorten en identiteitskaarten worden gemaakt, maar ik kan niet precies zeggen waar ik mee bezig ben. We werken continu aan aanpassingen als gevolg van nieuwe regelgeving, veiligheid en technologische innovatie. Voor mijn vorige opdrachtgever ‘Malmberg’, de uitgeverij van schoolboeken heb ik met veel plezier gewerkt aan de digitale leeromgeving in het onderwijs. Er was al een app voor taal-en rekenoefeningen, maar nu moest er ook een komen voor de oefeningen van aardrijkskunde, bijvoorbeeld topografie. Voor mij is het een uitdaging om uit te vogelen hoe we dat op de beste manier kunnen doen. Hoe wordt zo’n digitale omgeving ingericht? Het moet realiseerbaar zijn voor de IT maar ook gebruiksvriendelijk voor de leerlingen en beheerbaar voor de contentmanager..”

Altijd al iets met IT of techniek gehad?
“Ik dacht vroeger ‘goh, ik vind talen wel leuk’. Maar nog liever bedenk ik dingen en creëer ik iets. Daarom heb ik gekozen voor de studie Industrieel Ontwerpen, die gaat over productontwerpen, en softwareontwikkeling is er een onderdeel van. Tijdens de studie ben ik steeds meer de softwarekant op gegaan.”

Is dit een bewuste keuze geweest?
“Het proces is hetzelfde, in beide gevallen moet je iets bedenken en iets produceren. Alleen op het gebied van software kan ik complexere producten maken, je bent niet beperkt tot materie. Met fysiek productontwerpen heb ik er moeite mee dat je afval aan het produceren bent. Je ontwerpt een koffiezetapparaat maar het wordt uiteindelijk ook weer weggegooid. Voor mijn vak heb ik geen fysieke middelen nodig, ik creëer geen dingen die uiteindelijk bij het vuil belanden. De dingen die ik maak zijn functioneel en nuttig, ik heb minder met dingen die ‘mooi’ zijn.”

Leef je zelf ook bewust?
“Dat hoop ik wel. Ik print zo min mogelijk, kook het liefst met lokale en verse ingrediënten en koop duurzame producten.”

Even over de toekomst…
“Ik zou heel graag kennis willen delen op een nuttige manier. Ken je de organisatie VSO? Daar werken ze vanuit de overtuiging dat mensen in ontwikkelingslanden zélf armoede kunnen bestrijden, als ze maar over de juiste kennis beschikken. Deskundigheid delen om de wereld een stukje beter te maken, daar geloof ik in. Ik zou graag eens een jaar via VSO in een ontwikkelingsland mijn kennis willen delen en ik zou vooral willen kijken naar aan welke kennis op dat moment behoefte is.”

Marion in drie woorden
“Analytisch, intelligent en oplossingsgericht.”

Leukste aan je baan?
“Het puzzelen en iets bedenken wat uiteindelijk ook echt gemaakt wordt, waar mensen daadwerkelijk mee gaan werken. Je bent altijd aan het zoeken naar de beste oplossingen. En als freelancer kom ik in verschillende bedrijven en ben ik bezig met verschillende projecten, dit is iedere keer weer een nieuwe uitdaging. De expertise ligt in het stukje IT maar je kunt IT op vanalles toepassen. Eigenlijk ben je dus heel breed inzetbaar.”

Geen vierkante ogen?
“Thuiswerken is geen optie door alle beveiligingen bij Morpho. Maar alsnog besteed ik zelfs thuis best wat uren achter de pc. ’s Avonds mag ik tot maximaal tien uur achter mijn scherm zitten, daarna moet ik andere dingen doen anders slaap ik niet.”

Monsterboard wil jobs voor vrouwen in de IT stimuleren en daarom vindt van 18 tot 23 april de Diversity week plaats. In deze week wordt een test gelanceerd om aan vrouwen te laten zien dat een baan in de IT dichterbij is dan je denkt. Je denkt namelijk als snel aan stoffige nerds, maar stiekem ben je al snel met IT bezig en werken er inmiddels veel verschillende mensen in het vakgebied.