Interview: met de lovely weddingplanner Lucette Sforza-Voogsgeerd

Trouwen is super spannend allemaal en er komt een hoop kijken bij het organiseren van een bruiloft (you don’t wanna know). Iedere bruid in spé nieuw in het vak dus zodoende weet je ook niet wat je kunt verwachten. Ik heb alles zelf geregeld maar man, wat een werk! Vooral de laatste weken is het aanpoten en dat nét voor je huwelijk. Gelukkig ben ik een regeltante en uiteindelijk kwam alles goed maar een weddingplanner was fijn geweest… oh had ik Lucette maar gevraagd! Een van de liefste regeltantes die ik ken want een droom van een bruiloft regelen, dat kan ze wel. De kiekjes van haar eigen bruiloft waren jaloersmakend mooi en inmiddels heeft ze al heel wat weddings op de planning staan.

Je bent in 2017 getrouwd, hoe ben jij ten huwelijk gevraagd?
“Ik ben op 1 januari 2016 midden in de nacht ten huwelijk gevraagd. De vrienden van mijn man grapten nog dat het vast in een dronken bui gebeurde maar dat was (gelukkig!) niet het geval. We waren vroeg gaan slapen in het huis van mijn tante in Italië waar we met mijn hele familie verbleven. Het was er zo koud dat we met skisokken en een coltrui zijn gaan slapen, niet zo heel romantisch. Om 5 uur ’s ochtends werd ik wakker van muziek en reageerde ik vermoeid met ‘zet je telefoon nou eens op stil!’. Toen realiseerde ik me dat een favoriet nummer op stond en toen ik me omdraaide zat mijn vriend op 1 knie naast het bed met een hele mooie ring in zijn hand.”

En toen? Begon je meteen met het regelen van alles?
“Het verbaasde me hoe snel familie en vrienden verwachtten dat we belangrijke beslissingen hadden genomen. ‘Word het Nederland of Italië?’ (mijn man is Italiaans), ‘Wordt het een ceremonie in de kerk of niet?’ etc. Dat het Italië werd waren we al snel over uit maar sommige beslissingen hebben tijd nodig, die moet je niet overhaasten. Maar eerlijk is eerlijk.. ik overdrijf niet als ik zeg dat mijn spreadsheet met planning en prioriteiten op 3 januari klaar was; ik kon niet wachten.”

Lucette

Wilde je voor je eigen bruiloft ook al weddingplanner worden?
“De liefde voor weddings heb ik altijd gehad; het eerste huwelijk dat ik organiseerde is alweer 7 jaar geleden, dus ja, ik was al even bezig. Het was destijds niet mijn gedachte om fulltime als weddingplanner aan de slag te gaan maar de verzoeken kwamen steeds vaker en ik word er ontzettend blij van dus het bleek een logische stap. Ik heb jarenlang de PR gedaan voor bekende fashion-/beauty merken (Hunkemöller, Swarovski, OPI, OMEGA e.a.) en heel veel events georganiseerd wat een hele fijne ervaring is wanneer je klanten helpt bij de organisatie en design van zo’n belangrijke dag.”

Noem eens een nadeel
“Huwelijken vinden nog steeds heel veel plaats in de zomermaanden, en dan met name in mei, juni, september. Dit houdt in dat je de hele zomer aan het werk bent (inclusief de weekenden!). Het grootste deel van de planning is dan al lang gedaan maar er komen nog veel laatste details bij kijken. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat je uitgerust en vol energie voor elke wedding ‘aan de start’ kan verschijnen dus ik probeer altijd wel wat ontspanning te zoeken voor elk huwelijk. Ik ben dol op Winter Weddings, dat kan ook zo ontzettend mooi en sfeervol zijn en je kunt er een hele andere sfeer mee neerzetten. Bring on the Winter brides!

Wat kun je winnen met onderhandelen?
“Ik organiseer veel huwelijken in Italië en daar kan het heel interessant zijn om in april, oktober of zelfs begin november te trouwen. Er valt meer te onderhandelen met (bijna) alle partijen vanwege het lagere seizoen en de kans op zon en een fijne temperatuur is nog steeds hoog. Daarbij werk ik met bepaalde leveranciers vaker samen waardoor ik een beter tarief aan mijn klanten kan aanbieden dan wanneer een bruidspaar de partij zelf zou benaderen.”

“Probeer daarnaast gasten pas alle informatie te geven wanneer het budget rond is en je inzicht hebt in de grootste kostenposten. Wanneer je je gasten al hebt gezegd dat je het verblijf voor 3 nachten zal vergoeden en dat kan ineens niet, dan maak je het jezelf onnodig moeilijk. Niemand zal er gek van opkijken wanneer je aangeeft eerst de grootste lijnen in orde te willen hebben voordat alles gecommuniceerd wordt.”

Noem eens een gouden tip als we het hebben over dé jurk
“Beslis eerst op welke locatie je huwelijk plaats zal gaan vinden en bedenk je daarna wat voor jurk je daar goed bij vindt passen. Een sexy, bohemian dress kan wat minder gepast zijn in een Katholiek, Italiaans kerkje terwijl een jurk met veel lagen en materialen minder prettig aan kan voelen wanneer jullie je ja-woord geven op het strand.”

“Het kan ook fijn zijn om voor jezelf alvast wat punten te noteren in je telefoon of mail die je wel of juist niet mooi vindt bij trouwjurken. Dit kan goed van pas komen wanneer de zoektocht echt is begonnen; bij mijn eigen wedding dress heb ik alle punten af kunnen vinken die ik voor mijzelf eerder al had genoteerd.”

Waarin onderscheid jij jezelf?
Full-service planning & design; ik ondersteun mijn klanten met zowel de planning als het concept, styling en de uitwerking daarvan.”

“Ik werk alleen full-service voor bruidsparen; dat houdt in dat ik van A tot Z mee denk met mijn klant en overal in kan ondersteunen. Of het nou gaat om de jurk, de hotels voor gasten, vervoer, de juiste invulling van de ceremonie of om de perfecte locatie, een privé villa op een klif in Amalfi, een oud klooster tussen de olijfbomen in Puglia of een grachtenpand in Amsterdam, ik doe er alles aan om de perfecte oplossingen te vinden.”

“Omdat totaalconcepten mijn kracht zijn en ik een hoge kwaliteit wil kunnen garanderen, is House of Luce niet in te huren voor alleen het ceremoniemeesterschap of klein onderdeel van een wedding. Deze keuze heb ik bewust gemaakt om op elk moment tijdens de planning de controle en de verantwoordelijkheid te hebben. Op deze manier hoeven mijn klanten zich alleen bezig te houden met de elementen die ze echt leuk vinden en graag tijd aan willen besteden.”

House of Luce

Lucette in drie woorden
“Ik zou mijzelf omschrijven als betrouwbaar, creatief en een ontzettende perfectionist. De stijl van House of Luce kan het best worden omschreven als fun, elegant, very personal. Dat zijn elementen die mijn klanten vaak ook heel belangrijk vinden en terugkomen in alle huwelijken die ik organiseer.”

Dit is voor jou het mooiste moment op de grote dag
“Het moment waarop de bruidegom en bruid elkaar voor het eerst zien (zoveel liefde!) en het moment waarop ze bij de borrel/receptie aan komen lopen; de druk is er dan toch een beetje vanaf en het pure genieten kan optimaal beginnen. Het is ook zo mooi om hun gezichten te zien wanneer ze alles samen zien komen na alle maanden (of jaren) samen plannen; de locatie, bloemen, kandelaren, meubilair en alle kleine, persoonlijke details.”

Tip voor bruidjes in spé
Oeh… heb je even? Ik kan hier uren over praten. Oké, ik som er een paar op:
• Begin eerst met de locatie en de cateraar; dit zijn vaak toch de grootste beslissingen en kostenposten. Ga vanuit daar verder he budget indelen zodat je hier controle over houdt.

• Blijf Pinterest-en! (Als je het leuk vindt ten minste.) Ik zie vaak bij bruidjes dat hun smaak en stijl verandert door het planningsproces heen en dan is het fijn om samen te bekijken wat de elementen zijn die je al die tijd mooi blijft vinden.

• Vergeet niet je jewellery schoon te maken op de ochtend van je huwelijk. Diamanten gaan weer heel mooi schitteren door ze in een kopje heet water te leggen (niet kokend!) met een druppel Dreft en er even met een tandenborstel overheen te gaan.

• Spray de parfum die je draagt ook op je boeket, niet alle bloemen die worden gebruikt ruiken even lekker (en het wordt vaak een leuke foto!).

• Probeer een manicure/pedicure van tevoren even uit om de kleur te zien; het liefst voordat je een dress-fitting hebt. Zo kun je goed zien of de tint lak voor je nagels mooi past bij de jurk.

• Gedurende de planning bedenk je steeds meer dingen die je echt niet moet vergeten om mee te nemen naar de trouwlocatie (vooral wanneer je niet thuis slaapt de avond van tevoren). Leg die dingen vast apart in de slaapkamer of bepaald hoekje, dat geeft rust.

• Plan een relax momentje in met je verloofde 1 of 2 weken voor jullie huwelijk; ga lunchen of dineren bij het restaurant waar jullie je eerste date hadden of plan een spa bezoekje. Neem even de tijd voor elkaar en vooral.. ontspan! Vanaf nu is het aftellen echt begonnen.

Bekijk op House of Luce het mooie portfolio van Lucette!