Interview: Jannita van den Haak is het brein achter Jannissima

Jannita van den Haak is (product) designer en maakt de mooiste reistassen! Dit doet ze al sinds 2006, het jaar waarin ze afstudeerde aan de Design Academy in Eindhoven en met haar luxe backpack de Dutch Design Award won. Knap werk. De reistassen zijn geïnspireerd op het moderne nomadenbestaan, tijdloos en met de hand gemaakt van duurzame materialen. Dat is toch fanTAStisch?

Wat was de eerste tas die jij zelf ooit kocht?
“Dat was een zilveren rugzak met knal oranje voering. De tas bevatte een klep, twee vakjes aan de voorkant en een roze fluitje er aan. Deze kocht ik van mijn zakgeld toen ik 11 jaar was bij IfenCoCo op de Haarlemmerstraat in Leiden. Ik was super trots op deze opvallende rugzak van BacSac. De eerste tas kreeg ik op mijn 6e van mijn ouders, om deze mee te nemen naar een bruiloft. Het was een paarse suede saddlebag van Oilily, dat voelde erg speciaal. Daarna gebruikte ik het tasje wanneer ik op zondag met mijn oma mee naar de kerk ging.”

Waarom ben je tassen gaan ontwerpen?
“Al van kinds af aan maak ik accessoires en op mijn veertiende ging ik voor het eerst met een grote backpack naar London: daar is mijn interesse voor reis tassen ontstaan. Vaak zijn ze voornamelijk praktisch en niet zo aantrekkelijk. Een tas is ondertussen ontzettend belangrijk geworden, mede omdat al je essentiële spullen er in zitten. Deze spullen helpen om je ambities en doelen te realiseren. De zoektocht naar de perfecte tas is voor veel mensen eindeloos. Wat mij aanspreekt aan het ontwerpen van lederwaren is dat het zowel functioneel moet kloppen als dat het een uiting van je identiteit moet zijn. Werken met leer geeft hierbij ontzettend veel voldoening.”

Is er in de afgelopen tien jaar veel veranderd?
“Mensen zijn heel anders gaan reizen; veel frequenter en diverser. Dit vraagt om andere producten. Flexibel, modulair, multifunctioneel. Ook zijn mensen meer online dan tien jaar geleden, waardoor men overal en altijd kan werken. We zijn steeds minder aan één plek gebonden en dus veel mobieler. Flexibele reistassen die je kan combineren voor werk en vrije tijd zijn daar goed geschikt voor.”

Wat moet er in een tas kunnen?
“Dat is de eerste vraag bij elk nieuw ontwerp. Wie gaat hem gebruiken, waar, wanneer en waarvoor? Als je bijvoorbeeld een tas ontwerpt waar al je belangrijke bezittingen in moeten, dan wil je dit dicht bij je kunnen dragen. In zo’n tas moet in ieder geval een vakje zitten voor je telefoon en pasjes, daarnaast moet dit vakje dichtgeritst kunnen worden.”

Dit draag je altijd bij je…
“Mijn meetlint”

Als je nog maar één tas zou mogen hebben, welke kies je dan?
“De Jannissima medium roller bag in vegetable tanned leather black. De reden hiervoor is dat de tas overal mee naartoe kan: mee naar kantoor, mee op reis maar ik kan er ook mee gaan shoppen. Ook kan ik de tas over mijn schouder dragen, zodat ik al mijn belangrijke bezittingen dicht bij mij heb. En: met deze tas maak ik altijd een entree.”
jannissima
Waar moet een tas aan voldoen?
“De tas moet je uiterlijk complementeren, ondersteunend aan wat je uit wilt stralen. Hij mag jou nooit overschreeuwen. Hij moet veelzijdig zijn om het flexibele leven van een stadsnomade bij te kunnen houden. Je raakt eraan gehecht en wil er geen afstand van doen. Juist om die reden moet de tas van een kwaliteit zijn gemaakt, dat je er jaren mee kan reizen.”

Waar staat Jannissima voor?
“Voor handgemaakte, verleidelijke en duurzame lederwaren om in stijl mee te reizen.”

Hoe duurzaam zijn jouw producten?
“De uitgangspunten bij alle ontwerpen van Jannissima zijn altijd: tijdloos en kwalitatief. De producten zijn gemaakt zodat ze lang mee kunnen én hoeven niet met elke trend mee te gaan. Daarnaast gebruiken wij leer dat in Nederlandse, Duitse en Italiaanse looierijen op een verantwoorde gecontroleerde manier vervaardigd wordt. Hierbij is onze vegetable tanned leather de meest duurzame collectie. Dit leer wordt duurzaam gelooid zonder chemicaliën en met natuurlijke pigmenten. Dit leer heeft meerdere eco certificaten.”

Reis je zelf veel en welke tas is een must-have op reis?
“Ik maak regelmatig inkoop en inspiratie trips, bijvoorbeeld naar Parijs of Londen. Volgende week ga ik naar Milaan en daarna naar New York. Ik reis dan met de Bugaboo Boxer luggage system en mijn handbagage is de Jannissima large rollerbag. De large rollerbag is de meest veelzijdige handbagage die ik me kan bedenken. Ik kan er super veel in kwijt, ook als ik flink geshopt heb, past alles in m’n tas. Tijdens mijn verblijf gebruik ik ‘m als handtas voor sightseeing en shoppen. Daarnaast ben ik heel graag in Brabant onderweg naar de ateliers waarmee wij werken, of maak ik tijd vrij voor een mini reisje te paard door de bossen bij Waalre.”

bugaboo

Dit ben jij in drie woorden…
“Veelzijdig, spontaan, ondernemend”

Tips voor toekomstige designers en ondernemers
“Zie dat maar eens te vereenzelvigen! Lange adem en aanpakken;
1. Werk met een combinatie van korte termijn planning, een jaar planning en een drie jaren plan om je dromen en ambities te realiseren. Dit is voor mij altijd de meest lastige, omdat ik veel potentie zie in verschillende uitdagingen en door mijn ervaring breed inzetbaar ben. Focus is key.
2. Verzamel ervaren coaches in verschillende disciplines om je heen die je bijstaan met raad en daad op het moment dat je belangrijke beslissingen moet nemen.
3. Begin op tijd en kom voorbereid”

Interview: met Sousha van het toffe sieradenmerk Bobby Rose Jewelry.